A Raiffeisen Bank igazgatótanácsa múlt héten olyan döntést hozott, amellyel jókora fejfájást okozhat a nyugati politikusoknak. 

A man walks out of a Raiffeisen Bank office in Moscow
A Raiffeisen Bank szeretne hozzájutni az orosz földön ragadt nyereségéhez.
Fotó: Vlad Karkov / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

A bank igazgatótanácsa múlt heti ülésén döntött arról, hogy csereügylet keretében orosz leányvállalatától rubelt kaphat a moszkvai Szberbank, cserébe pedig a bécsi bank megkaphatja az orosz pénzintézet európai letéti számláin rekedt, a szankciók miatt befagyasztott, ugyanakkora összegű eurót – értesült a Financial Times.

A Raiffeisen Bank így akar hozzájutni a 400 millió euró értékű, Oroszországban ragadt nyereségéhez, valamint ezzel csökkentené kitettségét az orosz piacon.

„Tekintsük ezt a hidegháborús fogolycsere pénzügyi megfelelőjének” – mondta az ügyletben részt vevő személy a lapnak.

Az üzleten mindkét bank nyerne, hiszen jelenleg egyik sem fér hozzá a pénzéhez. Az európai politikusok azonban várhatóan nem fogadják kitörő örömmel az elképzelést, hiszen a csereügylet lehetővé tenné Oroszország legnagyobb hitelezőjének, hogy visszakapja a befagyasztott európai készpénze egy részét.

Bármilyen megállapodáshoz a washingtoni, a brüsszeli és a moszkvai szabályozó hatóságok jóváhagyása kell. Az európait és az amerikait pedig biztos, hogy nehéz lesz megszerezni, mivel ha engedélyeznék a csereügyletet, akkor gyakorlatilag arra adnák áldásukat, hogy készpénzt utaljanak Oroszországnak, amivel a szankciós politikájukat döfnék hátba.

A Raiffeisen szóvivője elmondta, hogy az oroszországi kitettség csökkentésére más lehetőségeket is vizsgálnak, arra viszont ügyelnek, hogy minden intézkedésük megfeleljen a szankciós követelményeknek. A pénz nem lépné át a határokat, és devizát sem küldenének Oroszországba, amivel tehát nem sérülnének a szankciók. Ugyanakkor a Szberbankkal tilos Európában üzletet kötni.

Ha a csereügylet megvalósul, akkor az minta lehet más, az orosz piacot elhagyni kívánó nyugati vállalatnak.

A Kreml tavaly év végén szigorú szabályokat vezetett be a területén még működő európai és amerikai vállalatokra, amelyekkel lehetetlenné tették, hogy azok engedély nélkül eladják a leányvállalataikat, továbbá megtiltották nekik az alapvető fontosságú ágazatokban szerzett nyereség hazaküldését.

A Szberbank európai üzletága felszámolás alatt van, és hitelportfóliójának nagy részét már eladta az európai riválisoknak.

Ötödére zuhant a Sberbank profitja a szankciók miatt

Jókora lyukat ütöttek a nemzetközi szankciók a legnagyobb orosz bank eredményén, idén azonban visszatérhet a nyereségtermelés a háború előtti szintre. Az osztalékfizetés visszaállítását is fontolgatja a hitelező.