Hatalmas lyukat ütöttek a nemzetközi szankciók a Sberbank profitján, a legnagyobb orosz pénzintézet csütörtökön 78 százalékkal zuhanó, 270,5 milliárd rubeles – 3,57 milliárd dolláros – éves nettó eredményről számolt be.

Moscow,,Russia,-,Febnuary,04,,2020:,People,Are,Served,In
Fotó: Shutterstock

A mintegy 107 millió lakossági ügyféllel rendelkező hitelező az orosz–ukrán háború kitörése óta először tette közzé a nemzetközi beszámolási szabványok szerinti eredménybeszámolóját, mivel Moszkva a pénzügyi stabilitás fenntartás érdekében tavaly közzétételi és osztalékfizetési korlátozásokat vezetett be a helyi bankok számára. A 2022-es tényadat mintegy 30 milliárd rubellel szűkebb, mint amiről az orosz számviteli szabályok szerint még a múlt hónapban beszámolt.

A tavaly elkönyvelt 1,87 ezermilliárd rubel nettó kamatbevétel 6,6 százalékkal haladta meg a 2021-est, miközben a jutalékbevételek 15,4 százalékkal, 697,1 milliárd rubelre híztak. 

A bank eredményességének egyik kulcsmutatója, a sajáttőke-arányos megtérülés (ROE) ugyanakkor jelentősen zsugorodott, és mindössze 5,2 százalék volt az egy évvel korábbi, 24,2 százalékkal szemben.

Idén azonban már ismét 20 százalék körüli ROE-t céloz a vezetőség, a profit pedig újra megközelítheti a háború előtti szintet. Mindennek megalapozhat, hogy – az orosz számviteli szabályok szerint – januárra 110 milliárd, februárra pedig már 115 milliárd rubeles nyereséget mutatott ki a pénzintézet.

German Gref vezérigazgató szerint a tavalyi év kihívásokkal teli volt, ugyanakkor a bank a 2022-es eredmények tükrében újra fontolóra veheti az osztalékfizetést. A cégvezető idén nem számít kamatvágásra az orosz jegybanktól, az orosz gazdaság pedig stagnálhat 2023-ban.

A Sberbank árfolyama 2023-tól
 

Az orosz bankszektor a Moszkva ellen tavaly meghozott nyugati szankciók okozta kezdeti csapást követően fellendült, és a hitelezők most az állami – különösen a megugró védelmi költségvetési – üzletekért, valamint az orosz nagyvállalati ügyfelekért versengenek.

Válságellenes tervet hajtottunk végre: radikálisan felülvizsgáltuk prioritásainkat, a legszigorúbb megtakarítási intézkedéseket vezettük be, nemzetközi üzletágakat zártunk be és adtunk el, valamint elkülönítettük a szükséges céltartalékot a hitelportfólióra és a zárolt eszközökre tekintettel

– ismertette Gref.

Az orosz nagybank magyarországi leánya még tavaly került felszámolás alá, a Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfólióját az MKB Bank vette át augusztusban.

A Sberbank moszkvai börzén jegyzett részvényei 0,4 százalékkal ereszkedtek a jelentés közzététele után, idén azonban már 23 százalékos ralinál jár a kurzus.