Nemzetközi gazdaság

A gumin siklott ki majdnem a tizedik szankciós csomag, de végül megvan

Majdnem kisiklatta a tizedik uniós szankciós csomagot a szintetikus gumira vonatkozó importkvóták ügyében a lengyelek és az olaszok közt kirobbant vita, de végül megegyezés született az utolsó pillanatban.

Mégsem az orosz nukleáris iparra javasolt büntetőintézkedés lett a tizedik európai uniós szankciós csomagról folytatott egyeztetések botrányköve, hanem a szintetikus gumi importjának ügye. A lengyelek és az olaszok közt erről kirobbant vita csaknem kisiklatta a tárgyalásokat, végül mégis megszületett a megegyezés, és az amerikaiakat követően az ukrajnai háború kitörésének évfordulójára mégiscsak sikerült véglegesíteni az EU újabb büntetőintézkedéseit is.

Tire,Rubber,Products,,,Group,Of,New,Tires,For,Sale
Fotó: Shutterstock

A megegyezés érdekében számos vitatott tételt legalábbis ebben a körben ejtettek, ilyen volt az orosz nukleáris konglomerátum, a Roszatom egyes alkalmazottaira, illetve orosz oligarchák körüli személyekre javasolt szankciók, illetve az orosz gyémántimport ügye – jelentette a Politico.

Semmilyen formában nem érinti a nukleáris energiát a tizedik szankciós csomag,

 ha érintené, megvétóztuk volna

 - mondta a szombaton tartott Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Egy éve és egy napja folyik a világpolitikát és a világgazdaságot felbolydító háború Ukrajnában, az évforduló környékére kommunikációs összecsapással készültek a világhatalmak, és az Oroszország ellen felsorakozó nyugati országok – köztük az USA és az EU tagállamai – számára ennek alapeleme volt, hogy büntetőintézkedések újabb körével nehezítik meg Moszkva számára a háború folytatását, bár a szankciós eszköz hatékonyságát illetően az Atlanti-óceán mindkét oldalán szaporodnak a kételyek.

Egy éve tart az orosz–ukrán háború – legfontosabb cikkeink az évfordulón

Az Ukrajna elleni orosz háború nem csak a frontvonalakon, de gazdasági téren is zajlik, és a magyar cégekre is nagy hatást gyakorolt.

Ami a szankciókat illeti, az oroszokkal másoknál is ádázabban szembefeszülő Lengyelország mindig a nagyobb keménység oldalán áll, és ezúttal is Varsó követelései állítottak buktatót a megegyezés elé. Most Olaszországgal került szembe a szintetikus gumi behozatalára vonatkozó javasolt kvóták miatt.

A lengyelek sokkal szigorúbb korlátozás mellett kardoskodtak, mint az olaszok. Rómához hasonlóan Németország is a lassabb haladás mellett érvelt kezdetben, de a Politicónak név nélkül nyilatkozó két uniós diplomata szerint engedett, azzal a kikötéssel, hogy elegendő átmeneti időszakot tesznek az intézkedés mellé. A gumiról szóló vitában ebben a körben a kevésbé radikális olasz álláspont kerekedett felül az egyeztetésen, és ezzel megszülethetett az EU tizedik Oroszország elleni szankciócsomagjáról szóló megegyezés.

A kvóta 560 ezer tonna lesz, amíg ki nem fut a 2024 első fél évének végéig szóló átmeneti időszak. A lengyeleket kiengesztelendő, az Európai Bizottság megfigyelő mechanizmust állít fel, amely havonta összesíti az Oroszországból érkező gumi mennyiségét, és ha turpisságra bukkannak, korlátozásokat léptethetnek érvénybe. Mindazonáltal a lengyelek „nagyon nem boldogok” a tárgyalások kimenetelével.

De nem akartuk a szintetikus gumi miatt blokkolni a teljes csomagot

– mondta a lapnak Andrzej Sados, Lengyelország EU-nagykövete. Cserébe a bizottság megígérte Varsónak, hogy újabb jogalapokat keresnek és találnak az ukrán gyermekek illegális deportálását lehetővé tevő személyek és szervezetek szankcionálására.

A svéd EU-elnökség bejelentése szerint megszületett a tizedik szankciós csomag, amely a többi közt korlátozásokat tartalmaz „a háborút támogató, propagandát terjesztő és Oroszország által használt drónokat szállító egyének és entitások ellen”, és a részleteit hamarosan közlik az EU hivatalos közlönyében – jelentette a Reuters.

Az intézkedések 120 egyént és szervezetet sújtanak, és három újabb orosz bank is szankciók hatálya alá kerül – mondta egy uniós diplomata az AFP-nek. Az új szankciók által érintett ipari áruk értéke 11 milliárd euró. Érintettek az iráni szállítók is, akik az ukrajnai civil infrastruktúra elleni támadásokra használt drónokkal látták el Moszkvát – írta a Reuters.

Az új csomag a szankciók betartatását segítő és a kikerülésüket gátló elemeket is tartalmaz, beleértve az orosz jegybanki eszközökről szóló jelentési kötelezettséget - írta közleményében az Európai Bizottság.

 

 

szankciók Oroszország ellen EU-nagykövetek tizedik szankciós csomag szintetikus gumi drónok
Kapcsolódó cikkek