Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) világpiaci árindexe tizenegy egymást követő hónapja esett, és mára 19 százalékos csökkenést mutat a 2022-es márciusi, Ukrajna elleni orosz inváziót követő rekordmagassághoz képest.

A FAO árindexe, amely a világ legnagyobb forgalmú élelmiszertermékeit követi nyomon, a múlt hónapban 129,8 pontot ért el, szemben a januári 130,6 ponttal – közölte pénteken az ügynökség. Ez volt a legalacsonyabb érték 2021 szeptembere óta. A havi frissítés szerint az index csökkenése a növényi olajok és a tejtermékek árának csökkenését tükrözi, ami több mint ellensúlyozta a cukorárak meredek emelkedését.

Aerial View Of Senior Couple Picking Out GroceriesAn aerial view of a senior couple picking out various groceries at their local supermarket together.
Fotó: Tom Werner

A Reuters beszámolója szerint a FAO gabonaárindexe havi összevetésben 0,1 százalékkal esett februárban, a búza árának minimális emelkedését több mint ellensúlyozták az alacsonyabb rizsárak. 

A növényi olajok ára 3,2 százalékkal, a tejtermékek ára 2,7 százalékkal esett vissza, míg a cukoré 6,9 százalékkal, hatéves csúcsra emelkedett, főként az indiai termelés felülvizsgálatának következtében.

A FAO a gabonakínálatról és a -keresletről szóló külön jelentésben kiadta az első előzetes előrejelzést a 2023-as globális búzatermelésről, amely 

éves összevetésben 784 millió tonnára csökken, bár a termés továbbra is a második legmagasabb termése lenne.

„Ukrajnában a súlyos pénzügyi megszorítások, infrastrukturális károk és az ország egyes részein a szántóföldekhez való hozzáférés akadályozottsága a becslések szerint 

40 százalékkal csökkentette a 2023-as őszi búza területét az előző év azonos időszakához képest, így jóval az átlag alatti búzatermés várható 2023-ban” 

– közölte a FAO. A húsfélékre vonatkozó FAO mutató nem mozdult január óta. A baromfi ára a bőséges készletek miatt csökkent, amit a madárinfluenza megjelenése sem tudott megrengetni egyes főbb baromfitenyésztő országokban, míg a sertéshús drágult a szűkülő európai exportpiacokat kísérő aggodalmak miatt.

A szervezet 9 millió tonnával, 2,77 milliárd tonnára emelte a világ 2022-es gabonatermelésére vonatkozó előrejelzését, bár ez még így is 1,3 százalékkal alacsonyabb lenne, mint egy évvel korábban.