Noha a hírek szerint vádat emeltek ellene, nemcsak rossz hírek uralták Donald Trump volt amerikai elnök pénteki napját, hiszen egy indonéz ingatlanfejlesztő, az MNC Land több mint ezerhektáros, Jáva szigetén található üdülőközpontjában Trump cége egy hotelt és egy golfpályát is üzemeltet majd.

Trump Iowa
Davenport, Iowa - March 13 : Former President Donald Trump speaks during an event at the Adler Theatre on Monday, March 13, 2023, in Davenport, Iowa. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Fotó: The Washington Post

Az MNC Land beruházásához kapcsolódva Joko Widodo indonéz elnök egy különleges gazdasági zónát is bejelentett Lido City néven, 

mely az ingatlanfejlesztő szerint többek között a társasági, illetve a luxustermékeket érinti a forgalmi terén járó kedvezményekkel, valamint egyszerűbbé teszi az engedélyek beszerzését is. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kedvezmények – melyek a beruházás értékétől függően akár 10-20 év mentességet ígérnek a társasági adó alól – a Trump Organisationt is érintik-e.

Trumpot számos kritika érte, miután elnökként is megtartotta üzleti érdekeltségeit, csupán az irányításukat adta át két legidősebb fiának, ami sokak szerint konfliktust okozhatott politikai és üzleti érdekei között. A politikus-üzletember kritikusai szerint az üzleti birodalom értékesítése és a vagyonkezelés átruházása egy úgynevezett vak trösztre lett volna a helyes megoldás.

Az MNC Land lesz az indonéz fővárostól, Jakartától 60 kilométerre délre fekvő Lido-projekt 100 százalékos tulajdonosa, míg 

a Trump Organisation egy ötcsillagos szállodát és egy 83 hektáros golfpályát üzemeltet majd a területen. 

A tervek között egy filmstúdió is szerepel Movieland néven, amely az indonéz Hollywood lehet majd az MNC elnöke, Hary Tanoesoedibjo szerint – jelenti a Reuters. Az MNC Land Bali szigetén egy másik beruházás terén is együttműködik Trumppal.