Újra bővül a francia gazdaság, a szolgáltatóipar akkorát növekedett februárban, hogy a gyengén muzsikáló feldolgozóipar sem tudta lehúzni az összesített eredmény emelkedését.

Paris Wants to Become the Mayfair of Europe for Hedge Funds Waiters work inside the Savy restaurant on Rue Bayard in Paris, France, on Friday, Jan. 28, 2022. Local businesses in Paris's 8th arrondissement are looking forward to a new crowd of well-paid customers as New York-based Millennium has leased space in the RTL radio station's old headquarters on Rue Bayard, just around the corner from the gleaming luxury stores of Avenue Montaigne. Photographer: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images
A francia szolgáltatók kimagasló eredményt értek el az elmúlt hónapokhoz képest.
Fotó: Getty Images

A Franciaországban meghatározó szolgáltatási ágazat februárban újra bővült, az előző negyedév minden hónapjában mért csökkenés után. 

Az S&P Global februári végleges szolgáltatói beszerzésimenedzser-index (BMI) 53,1 pontot ért el, ami meghaladja a gyorsbecslésben szereplő 52,8 pontot, és ami még fontosabb: jelentősen felülteljesítette a januári 49,4 pontot.

Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatási ágazat kilépett a recesszióból, és a növekedés pályájára került.

A szolgáltatási aktivitás először bővült 2022 októbere óta, a francia vállalatok a magasabb kereslet miatt a termelés fellendülését jelezték. Erre reagált a is, amelynek a növekedési üteme négy hónapos csúcsot ért el. A költségek is négyhavi csúcsra emelkedtek, és a kibocsátási árak is kilőttek. 

A vállalatok összességében optimistán tekintenek a következő 12 hónapra. 

Joe Hayes, az S&P vezető közgazdásza jelentős fordulatként jellemezte a bővülést, amely jelzi az alapfizetések növekedését, továbbá a magánfogyasztás és az üzleti kiadások ellenálló képességét.

Negatívum, hogy a piaci aktivitás általános növekedése ellenére a szolgáltatásexport a leggyorsabb ütemben csökkent 2020 decembere óta.

 
A francia szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index az ágazat mintegy 400 vállalatának reprezentatív eredményeit tartalmazza. Az index egyebek között leköveti az értékesítés, a foglalkoztatás, a készletek és az árak alakulását. Az 50 feletti érték azt jelzi, hogy a szolgáltatási ágazat bővül, az 50 alatti érték pedig azt, hogy csökken.

Javult a végleges összetett BMI is, amely magában foglalja a szolgáltató és a feldolgozóipari szektort is. A mutató februárban 51,7 pontra emelkedett a januári 49,1 pontról.

A szolgáltatóipari index felhúzta az összesített eredményt. A feldolgozóipari BMI 47,9 pontra esett vissza a januári 50,5-ről, és még az 50,8 pontos elemzői várakozásoktól is elmaradt.

A francia jegybank március 20-án teszi közzé az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzését, amelyben várhatóan erősebb javulást feltételez a decemberi 0,3 százalékos becslésénél

– emlékeztetett a Reuters.