Az amerikaiak csaknem felének legalább két jövedelmi forrása volt februárban – derült ki a LendingClub és a Pymnts.com hétfőn közzétett, 4125 fogyasztó körében végzett felméréséből.

NEW YORK, NEW YORK - NOVEMBER 15: A delivery person rides an electric bicycle through the streets of Manhattan on November 15, 2022 in New York City. Electric bicycles, which have surged in popularity with both delivery workers and commuters, run on lithium-ion batteries which can be combustible when charging, especially cheaper models. Some New York City landlords are banning electric bicycles from their buildings following a series of fires, one in Manhattan this month which sent 43 people to the hospital after a faulty bike battery left charging by a tenant caught fire.
A dolgozó amerikaiak csaknem fele egyéb jövedelemforrása is van a főállásán kívül.
Fotó: Spencer Platt / Getty Images

A kutatás szerint a foglalkoztatottak csaknem felének van mellékállása vagy más, kiegészítő jövedelme. A rövid távú munkakeresést vagy termékértékesítést segítő mobilalkalmazások elterjedése megkönnyítette azok dolgát, akik kiegészítő bevételi forrásokat keresnek.

Az alacsony jövedelmű vagy pénzszűkében lévő háztartásokon túl az évi 100 ezer dollárt keresők is nagyobb valószínűséggel szereznek jövedelmet mellékes forrásokból.

A fogyasztók túlnyomó többsége hozzászokott ahhoz, hogy a járvány alatt otthonról dolgozzon, és miután visszatértek a munkába, sokan megtartották a rugalmas munkaidőt, ami mellett maradt idejük arra, hogy más tevékenységből is bevételre tegyenek szert – írta a jelentésben Anuj Nayar, a LendingClub pénzügyi egészségügyért felelős munkatársa.

Összességében a fogyasztók havonta több mint 50 milliárd dollárnyi készpénzt halmozhattak a kiegészítő jövedelmekből. Biztosat nem tudni, mivel a pénzek nagy részét nem jelentik be az adóhatóságoknak.

Van, aki kézműves termékeket állít elő és azt adja el, mások pedig a használt tárgyaikat értékesítik tovább. A tehetősebbek a be nem jelentett munkákból, a befektetésekből és a bérleti díjakból szereztek extra bevételeket. Nagyjából 4 százalék mondta, hogy a jövedelmét fogadásokból vagy szerencsejátékokból egészíti ki.

A felmérés eredményei összhangban állnak más jelentésekkel, amelyek szerint a járvány idején nőtt az informális gazdaság, és egyre többen vállaltak mellékes tevékenységet – emlékeztetett a Bloomberg.

Túl keserű lett a sör az amerikaiaknak

Csökkentek a söreladások az Egyesült Államokban, miután októberben áremelést hajtott végre a szektor. Ezzel megdőlt az a közkeletű hit, hogy a sör válságálló termék.