Nemzetközi gazdaság

Tovább mélyül a konfliktus: Tajvanban már a legrosszabbra is felkészültek

Caj Jing-ven Közép-Amerikába és az Egyesült Államokba utazik. Tajvan tart Kína rosszalló tekintetétől.

A tajvani védelmi minisztérium elkészítette válságtervét, amely Kína minden lehetséges mozdulatát figyelembe veszi, míg a sziget elnöke hivatalos úton tartózkodik – közölte szerdán a tárca miniszterhelyettese újságíróknak.

A,Boxing,Match,Between,China,And,Taiwan
Kína, Tajvan, Peking, Tajpej
Tovább mélyül a konfliktus: Tajvanban már a legrosszabbra is felkészültek.
Fotó: Shutterstock

Po Hurng-huej a tajvani parlament ülése előtt leszögezte, hogy a legrosszabb forgatókönyvre is felkészültek, ám részleteket nem közölt.

Caj Jing-ven elnök Tajvan közép-amerikai szövetségeseinél, Guatemalában és Belize-ben teendő látogatása során a tervek szerint átutazik New Yorkon és Los Angelesen. Tajpeji és washingtoni jelentésekben arról számoltak be, hogy Kaliforniában találkozik az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval, amit Pekingben már a kínai szuverenitás megsértéseként értékeltek, és emiatt aggodalmukat fejezték ki.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Földrengés rázta meg kedden Tajvant

Közepes, 5,3-as erősségű földrengés rázta meg Tajvan keleti partjait kedden – közölte a sziget meteorológiai szolgálata.

 

Tajvan Kína
Kapcsolódó cikkek