Mesterséges intelligencia szakértők és iparági vezetők egy csoportja hat hónapos szünetet kér a nemrég bemutatott GPT-4 modelleknél erősebb rendszerek fejlesztésében. Véleményük szerint hatalmas kockázatot jelent a társadalom és az emberiség számára, ha az AI megfelelő korlátok nélkül fejlődhet tovább – írta a Reuters.

Shareholder Trial Against Tesla And Elon Musk Elon Musk, chief executive officer of Tesla Inc., departs court in San Francisco, California, US, on Tuesday, Jan. 24, 2023. Investors suing Tesla and Musk argue that his August 2018 tweets about taking Tesla private with funding secured were indisputably false and cost them billions of dollars by spurring wild swings in Tesla's stock price. Photographer: Marlena Sloss/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A Future of Life Institute civil szervezet által kiadott levél a mesterséges intelligencia (AI) fejlesztésének a szüneteltetésére szólít fel mindaddig, amíg az ágazaton belül el nem készülnek a megfelelő biztonsági protokollok a rendszerek kordában tartásához. A levelet az ágazaton belül több mint ezren írták alá, köztük olyan nagy nevek is, mint Elon Musk, a Tesla alapítója; Emad Mostaque, a Stability AI vezérigazgatója; vagy Íoshua Bengio és Stuart Russel informatikai úttörők is.

A nagy teljesítményű AI-rendszereket csak akkor szabad fejleszteni, ha biztosak vagyunk abban, hogy a hatásuk pozitív lesz, a kockázatokat pedig kezelni lehet. Ez a tudományban és az iparban is mindenhol így működik, így ez az ágazat sem lehet kivétel 

– áll a kiadványban. Az OpenAI által kifejlesztett GPT-4 jelenleg a legfejlettebb modell a piacon, és ezzel a legkiszámíthatatlanabb.

Az emberekkel versengő mesterséges intelligenciák komoly kockázatot jelenthetnek a társadalomra, mivel a széleskörű elterjedésük súlyos gazdasági és politikai zavarokat okozhatnak. A fejlesztőknek ezért kötelességük, hogy együttműködjenek a politikai döntéshozókkal és más szakértőkkel a megfelelő korlátok felállításában.

Miután a Microsoft által is támogatott OpenAI tavaly a piacra vitte a ChatGPT-t, a szoftver futótűzként terjedt el az interneten, a riválisok pedig a saját fejlesztéseiket is felgyorsították, hogy ne maradjanak le az AI-őrületről. Ilyenkor sokan figyelmen kívül hagyhatják még az alapvető szabályokat is, hogy versenyképesek maradjanak.

Bár jó látni, hogy a mesterséges intelligenciák hétköznapi használata végre bekerült a reflektorfénybe, az ilyen fajta korlátlan fejlesztés komoly károkat okozhat a társadalom számára. Emellett pedig a nagy szereplők egyre jobban titkolják, hogy mit csinálnak, ami még nehezebbé teszi, hogy az emberiség megvédje magát a lehetséges veszélyektől 

– modta Gary Marcus, a New York-i Egyetem professzora, aki maga is aláírta a levelet.

Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója nem írta alá a levelet, ahogyan a vállalat legtöbb kutatója sem – igaz, a kiadványt többen is kritizálták,

a résztvevőket pedig azzal gyanúsítják, hogy a fejlesztések leállításával a saját lemaradásukat akarják bepótolni.

Nem véletlen, hogy a szektor éllovasa, az OpenAI nem feltétlenül lenne benne a szünetben, amellyel könnyen elveszíthetné vezető szerepét.