Óriásit zuhant az Apple számítógép-eladása az idei első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest. Konkrétan 40,5 százalékkal kevesebb Macet és iPadet értékesítettek az említett időszakban. Ezzel együtt az Apple részesedése a személyi számítógépek terén 8,6 százalékról 7,2 százalékra csökkent az IDC adatai szerint.

Alanya,,Turkey,-,April,10,,2020:,Man,Hand,Table,Backgrounds
Alanya, Turkey - April 10, 2020: Man hand table backgrounds MacOS Catalina on screen MacBook Pro 16 with Apple TV + app provides streaming movies and show.
Óriásit zuhantak az Apple Mac eladásai idén év elején az egy évvel korábbi számokhoz képest.
 Fotó: DenPhotos

A brutális szám mögött a fogyasztói kereslet széles körű visszaesése és a tartós készlethiány áll. 

A tendencia érvényes mind az öt legnagyobb számítógépgyártóra, így az Apple mellett az Asusra, a Dellre, a HP-ra és a Lenovóra is. Mindegyik cég legalább két számjegyű értékesítéscsökkenést tapasztalt, ám közülük az Apple kirívóan alacsony eladási számot produkált.

A vállalat 2023 első negyedévében 2,8 millióval kevesebb készüléket szállított le éves szinten az IDC szerint. A közvélemény-kutató közölte, hogy ezzel a Covid miatti megnövekedett kereslet véget ért, és a számok visszatértek a járvány előtti szintekre.

A decemberrel zárult negyedévben a Mac bevételei csaknem 29 százalékkal csökkentek éves szinten. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója akkor azt mondta, hogy a kihívásokkal teli makrogazdasági környezet volt hatással az iPhone-, a Mac- és az Apple Watch-eladásokra.

A számítógépgyártók még a nagy árengedmények ellenére is számíthatnak arra, hogy készletek maradhatnak a nyakukon az év közepén és potenciálisan a harmadik negyedévben is – írta Jitesh Ubrani, az IDC kutatója a jelentésben.

A személyi számítógépgyártók rövid távon szenvedni fognak, és csak az év végére pöröghetnek fel az eladások a kutatócég szerint.

A jelentés arra is kitér, hogy a gyengébb kereslet lehetőséget teremt a vállalatoknak arra, hogy kiküszöböljék az ellátási lánc gyenge pontjait. Ez a lélegzetvételnyi idő nagyon hasznos lesz az olyan cégeknek, amelyek tevékenységeik egy részét kiszervezik Kínából – foglalta össze a CNBC.

Az Apple május 4-én számol be a márciusban zárult negyedéves eredményeiről.

A kínai Covid az Apple-t is leterítette

A várakozásoktól elmaradó negyedéves adatokkal szomorította befektetőit az Apple, amely a kínai iPhone-gyártás zavaraival magyarázta a bizonyítványát. Tim Cook vezérigazgató szerint azonban már úrrá lettek a problémákon.