A koronavírus-járvány elején felrobbanó kereslet több évig magasan tartotta a PC-ipar eladásait, azonban az első negyedéves visszaesés azt jelzi, hogy a gyártóknak át kell alakítaniuk a stratégiájukat – olvasható az IDC piackutató jelentésében.

A,Young,Man,Stands,Behind,His,Laptop,At,The,Electronics
Fotó: Shutterstock

A gyenge kereslet, a túlhalmozott készletek és a romló gazdasági környezet miatt meredeken visszaesett a hagyományos PC-k kiszállítása 2023 első negyedévében. Az öt legnagyobb számítógépgyártó – az Apple, az Asus, a Dell, a HP és a Lenovo – két számjegyű csökkentést tapasztalt 2023 első három hónapjában.

Az IDC mérése alapján a nemzetközi eladások száma 56,9 millió darab volt, ami 29 százalékos csökkenés 2022 első negyedévéhez képest.

Ezt a visszaesést az Apple, a világ legnagyobb technológiai vállalata szenvedte meg a legjobban, a jelentés szerint a Mac-szállításai 40,5 százalékkal csökkentek, ezzel párhuzamosan a piaci részesedésük is esett: 7,2 százalékra.

Az amerikai vállalat számára ez a zuhanás nem volt teljesen váratlan. Luca Maestri, az Apple pénzügyi igazgatója februárban azt mondta, hogy a Mac-, az iPad- és az Apple Watch-eladásokban is jelentős mérséklődésre számítanak, emiatt pedig a termelésen is csökkentettek.

A számítógéppiac zuhanása azt jelzi, hogy lezárult a koronavírus-járvány által vezérelt kereslet korszaka, és az emberek valószínűleg visszatérnek a lezárások előtti mintákhoz. Legalábbis átmenetileg

– közölte az IDC.

A gyengébb kereslet lehetőséget ad a PC-gyártóknak arra, hogy elsimítsák az elmúlt években felmerült problémákat, kidolgozzák az idei stratégiát és kiküszöböljék az ellátási lánc gondjait. A legnagyobb vállalatok már egy ideje a Kínán kívüli gyártást vizsgálják – az átmeneti lassulás alatt ezeket a terveket meg is lehetne valósítani.

Bár a PC-szállítások rövid távon valószínűleg szenvedni fognak, az év vége felé, a világgazdaság várható fellendülésével és a Windows 11 operációs rendszer terjedésével a piac is új erőre kaphat.