Nemzetközi gazdaság

Elkezdték építeni a kerítést az orosz határszakaszon a finnek

Finnország pénteken elkezdte építeni a kerítést Oroszországgal közös határán. A finnek két hete váltak a NATO tagjává.

Az alig két hete NATO-tag Finnország pénteken megkezdte határkerítése első szakaszának megépítését Oroszországgal közös határán. Ismo Kurki, az építkezési projekt menedzsere közölte, hogy a kerítést megfigyelőberendezésekkel is felszerelik.

finn határkerítés
Finnország elkezdte építeni a határkerítést.
Fotó: AFP

A finn parlament még júliusban jóváhagyott egy jogszabály-módosító javaslatot az ország határvédelmének bizonyos szakaszokon történő megerősítésére a csaknem 1300 kilométer hosszú közös határ mentén. Az összesen mintegy 200 kilométer hosszú és három méter magas kerítést szögesdróttal látják el, egyes helyeken éjjellátó kamerákkal, lámpákkal és hangszórókkal is felszerelik. Várhatóan 2026-ra készül el.

Korábbi közlések szerint Finnország a NATO-ba való belépése miatt úgynevezett hibrid megtorló intézkedésektől, így például attól tart, hogy Moszkva illegális migránsokkal akarja elárasztani a közös határt a politikai nyomásgyakorlási eszközeként.

A finn határőrség szerint az utóbbi időben viszonylagos nyugalom uralkodott a térségben, tavaly mindössze harminc határsértést jegyeztek fel, míg orosz kollégáik 800 ilyen kísérletet hiúsítottak meg Finnország irányában.

Barrier Fence Mediaday in Imatra, Finland's border city to Russia
finn határkerítés
Jari Tolppanen, a finn határőrség dandártábornoka.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Mindazonáltal a megváltozott biztonsági környezetben Finnországnak hitelesebb és függetlenebb határvédelemre van szüksége. Finnországnak kevésbé szabad az orosz határőrségre támaszkodnia

– jelentette ki Jari Tolppanen, a finn határőrség dandártábornoka a Helsinkitől mintegy 250 kilométerre északkeletre található Imatrában, ahol a határkerítés első – három kilométer hosszú – szakaszának építkezési munkálatai megkezdődtek.

Mint mondta, a határrégió nehezen közelíthető meg, ezért elsősorban a járművekkel elérhető szakaszokat erősítik meg, ahol illegális bevándorlók nagy valószínűséggel megpróbálkozhatnak az átkeléssel.

A választói félelmek okozták a vesztét a fiatal finn kormányfőnek

Finnország a bulizó Sanna Marint a megfontolt Petteri Orpora cseréli, ahogy a gazdasági félelmek nőnek. Orpo meggyőzte a választókat arról, hogy a finn gazdaság bajban van, és ő – inkább, mint a szabad szellemű és szabadabban költekező riválisa, Sanna Marin – az a biztos kéz, amelyre Finnországnak szüksége van.

 

 

Finnország határkerítés Oroszország NATO
Kapcsolódó cikkek