Elgördült az utolsó akadály is a finn NATO-tagság elől, Törökország ratifikálta a csatlakozásukat. Recep Tayyip Erdogan török elnök márciusban már kijelentette, hogy Helsinki konkrét lépéseket tett az Ankara által terroristának tekintett csoportok felszámolására és a védelmi felszabadítására tett ígéreteinek betartására.

Sanna Marin, Finnország miniszterelnöke.
Fotó: AFP

A finn csatlakozás mellett Svédország belépését a szövetségbe továbbra is blokkolja Törökország. 

Erdogan szerint Stockholm nem teljesítette azokat a feltételeket, amiket a finnek igen – írta meg a Sky News.

Finnország és Svédország 2022-ben kérte a csatlakozást az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe, azt követően, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Helsinki csatlakozása 2020 óta az első bővítés, akkor Észak-Macedónia csatlakozott a NATO-hoz.

Köszönetet mondott Magyarországnak a finn miniszterelnök

Az Országgyűlés hétfőn délután járult hozzá Finnországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez való csatlakozásához.

Törökország többször is kijelentette, hogy Svédországnak további lépéseket kell tennie a kurd fegyveresek támogatói és a 2016-os puccskísérletért felelősnek tartott hálózat tagjai ellen. Stockholm és Ankara egyelőre nem jut előrébb a tárgyalásokkal,. A két ország viszonyát az sem segítette, hogy kurdbarát csoportok demonstrációkat tartottak.

Finnország most és a jövőben is Svédország mellett áll, és támogatja kérelmét

– mondta Sanna Marin finn miniszterelnök nem sokkal a török szavazás után. 

Svédország csatlakozásához a török ratifikálás mellett Magyarország aláírására is szükség van. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára elmondta, hogy Ankarát és Budapestet is sürgette a svéd pályázat elfogadása miatt.

Hogyan csatlakozik Finnország?

Most, hogy mind a 30 tag ratifikálta Finnország NATO-csatlakozását, az utolsó két állam, Törökország és Magyarország megküldi az elfogadó leveleket az Egyesült Államokba. Az USA az 1949-es alapítás óta a NATO letéteményese és központja. A leveleket az USA külügyminisztériumának az archívumában iktatják, majd értestik a szervezet főtitkárát, hogy Finnország csatlakozásához a feltételek teljesültek.

Ezt követően Jens Stoltenberg meghívót küld Helsinkibe, amivel a szövetségbe invitálja az országot. Erre válaszul a finn külügyminiszter megküldi az elfogadó levelet az USA külügyminisztériumának, majd a finn államfő megkapja a felhatalmazást a csatlakozási dokumentum aláírására. Ennek az aláírása után a csatlakozási dokumentumot a finn kormány egy tesztviselője személyesen viszi el Washingtonba.

Amint a dokumentum megérkezik az amerikai külügyminisztérium épületébe Finnország hivatalosan is a NATO tagja lesz.