Egyre több pollen kerül a levegőbe, aminek hátterében leginkább közvetlen és közvetett emberi aktivitás áll. Az egyik az éghajlatváltozás felgyorsítása, amely miatt hosszabbak a meleg évszakok, azaz a növények az év folyamán több napon át nőhetnek és szórhatják a pollenjeiket, mint korábban. A másik ok pedig az ipari tevékenység, kezdve a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésével és elégetésével. 

Pollen,Of,A,Catkin,In,Spring
Pollen of a catkin in spring
Hosszabbá és gyötrelmesebbé válnak az allergiaszezonok, és egyre többen egyre súlyosabban betegednek meg a jövőben.
Fotó: Shutterstock

A pollenek száma az elmúlt három évtizedben körülbelül ötödével emelkedett a klímaváltozás következtében egy 2021-es tanulmány szerint. A Nature tudományos folyóiratban 2022-ben megjelent írás pedig azt valószínűsíti, hogy 

a pollenkoncentráció az évszázad végére a duplájára nő az Egyesült Államok területén. A már meglévő allergiával vagy légzőszervi problémákkal küzdők tünetei súlyosabbá válhatnak, és a következő évtizedekben többeknél alakulhat ki szezonális allergia.

Miért van több pollen a levegőben, ha közben egyre több a beépített terület?

A növények az egyik üvegházhatású gázt, a szén-dioxidot használják a fotoszintézishez és a növekedésükhöz szükséges cukrok előállításához. Az Environmental Health Perspective 2016-os jelentése szerint a kellemes hőmérséklet és a megnövekedett szén-dioxid-szint serkenti a növények növekedését és virágportermelését. Egy kutatás megállapította, hogy amikor ennek a gáznak a mennyiségét megduplázták, a fűfélék pollenmennyisége is ennyivel megnőtt a levegőben.

Azaz a szén-dioxid-kibocsátás a magas pollenkoncentrátum fő okozója.

Ráadásul a szennyezőanyagok kölcsönhatásba léphetnek a pollenekkel, ami súlyosbíthatja az allergiás tüneteket–  hívta fel a figyelmet Clifford Bassett, a NYU Grossman School of Medicine docense az Insidernek nyilatkozva.

A globális felmelegedés miatt korábban kezdődik az allergiaszezon. Ez a hosszabb időintervallumon túl azt is jelenti, hogy ugyanabban az időben több növényfaj is polleneket bocsát ki. Mindezek pedig odáig vezetnek, hogy megnő az allergiások száma.

Az immunreakció legkitettebbjei a faji kisebbségek és a szegénységi küszöb alatt élők, akiket a diszkriminatív lakáspolitika rosszul szellőző és a magas szennyezettségű területeken található épületekbe szorít – állapította meg a Climate Central kutatása. Az Egyesült Államokban az asztma diagnózisa és az amiatti kórházi kezelések és halálesetek száma aránytalanul magas a feketék, a spanyolajkúak és az őslakosok körében. Hazánkban három és fél millióra tehető az allergiások száma.