Loretta Mester, a Federal Reserve Bank of Cleveland elnöke szerint az irányadó kamatnak 5 százalék fölé kell emelkednie, s a 2 százalékos inflációs cél elérése érdekében, s jó darabig itt is kell maradnia. 

Fed,-,Federal,Reserve,System.,American,Central,Bank.,Us,Dollar
Fotó: Shutterstock

Annak érdekében, hogy az kiszámíthatóan csökkenjen a 2 százalékos szintre, a „monetáris politikának némileg a restriktív zónába kell áttérnie” az idén. A dollár irányadó kamatának 5 százalék fölé kellene emelkednie, s jó darabig itt is kellene tanyáznia – mondta a jegybankár egy konferencián. Az amerikai jegybank a múlt hónapban negyed százalékponttal 5 százalékra emelte kamatát, egy évvel korábban még nulla közeli volt a kamatszint. A 18 jegybankár előrejelzéseiből készült felmérés mediánja az idei év végére 5,1 százalék. 

Az infláció, a maginfláció és az irányadó kamat
 

A kamatemelés óta a jegybanki kommunikáció arról szól, hogy folyamatosan figyelik a gazdasági adatokat, monitorozzák, hogy a bankválság milyen hatással van a pénzügyi rendszer likviditására, a hitelezésre, lassítja-e a gazdaságot. 

A Fed döntéshozói legközelebb május 2-án ülnek össze. 

A határidős piacok jelenleg 54 százalék valószínűséget adnak a tartásnak, 46 százalék valószínűséget egy újabb 25 bázispontos emelésnek. Ahogy közeleg a kamatdöntés időpontja, várhatóan vagy az egyik, vagy a másik irányba változnak majd a várakozások, független az addig beérkező makrogazdasági adatoktól, illetve a Fed tisztségviselők nyilatkozataitól.