Három hónapos csúcspontja felé ugrott a dollár az euró ellenében, jól oldalba taszítva a forintot is, még mielőtt megkezdődött volna Jerome Powellnek, a Federal Reserve elnökének a meghallgatása az amerikai szenátus banki bizottságában. Powell még szót sem kapott, a piacok már felbolydultak. Miközben a törvényhozók elkezdték feltenni kérdéseiket, a Fed közzétette az elnök előadásának kéziratát, és a dollár ettől kapott energialöketet.

Jerome H. Powell, Chair of the Board of Governors of the Federal Reserve System, participates in a panel during a Central Bank Symposium at the Grand Hotel in Stockholm, Sweden on Tuesday, Jan.10, 2023. Senior central bank officials and prominent academics participated in four panels that address central bank independence from various angles – climate, payments, mandates and global policy coordination
Fotó: AFP

Az előre elkészítette beszéd egyebek közt azt tartalmazza hogy a legutóbb közzétett erős gazdasági adatokra reagálva a Fednek valószínűleg a vártnál is magasabbra kell emelnie kamatait, és arra is kész, hogy az egyes lépések nagyok legyenek, ha a beérkező információk azt sugallják, többet kell tenni az leszorításáért. 

Minél drasztikusabb az emelés, annál nagyobb az esélye, hogy az amerikai gazdaság végül recesszióba süllyed. Ez pedig felbolygathatná a világkereskedelmet, a részvények árfolyamait, az állampapírok hozamait és a devizák árfolyamait világszerte.

A dollár 1,065 környékéről gyorsan 1,06-on túlra szaladt az euró ellenében, miután közzétették a beszéd kéziratát. A forint az euróval szemben 377,7 környékéről iszkolt 379 régiójába, de rövidnek bizonyult az ijedség, és az árfolyam gyorsan visszapattant 378-on is túlra.

A Fed egy éve kezdte emelni kamatait, hogy leszorítsa az inflációt, amely a nyáron több évtizedes csúcsot ütött meg 9,1 százalékon, majd azóta januárig 6,4 százalékra csökkent, de a változékony élelmiszer- és energiaárakat kiszűrő mutató még emelkedett is az év elején, és jóval a 2 százalékos cél felett maradt.

Decemberben 50, majd februárban 25 bázispontra csökkent a kamatemelések üteme, Powell azonban most elmondta, hogy a bank kész akár újra felgyorsítani a szigorítást, ha szükségét látja.

A legutóbbi gazdasági adatok erősebbek lettek a vártnál, ami azt sugallja, hogy a végpont a kamatokban valószínűleg magasabban lesz a korábban vártnál

– mondta a kézirat szerint Powell, majd elmondta élőszóban a bizottság előtt is. Az irányadó kamatsáv a március 21–22-i Fed-ülés előtt 4,5–4,75 százaléknál tart, és decemberben, amikor a Fed döntéshozói a legutóbb előrejelzéseiket közölték, 5 és 5,5 százalék közé tették a kamatok idén várható csúcspontját.

Powell megismételte, amit már a korábbinál kisebb februári kamatemelés után is elmondott, hogy az az infláció mérséklődik, és hozzátette, hogy „az infláció csökkentésének folyamata 2 százalékra hosszú út lesz és valószínűleg göröngyös”.

Az eddigi szigorítás még messze nem fejtette ki teljes hatását, miközben a 3,4 százalékos munkanélküliségi ráta 1969 óta nem volt ilyen alacsony, és a bérek erősen emelkednek. (Ez elméletileg inflációs hatású, és az erős a Fed számára lehetővé is teszi a további szigorítást anélkül, hogy másik célját – a maximum foglalkoztatás elérését – veszélyeztesse.)

Powell közölte: a „szélsőségesen feszes” munkaerőpiacnak lazulnia kell ahhoz, hogy az infláció visszavonuljon a szolgáltatási szektorban, amelyben továbbra is emelkednek az árak.

Az árstabilitás helyreállításához alacsonyabb inflációt kell látnunk ebben a szektorban, és valószínűleg lesz valamelyes puhulás a munkaerőpiaci feltételekben

– mondta. Képviselői kérdésekre válaszolva Powell a későbbiekben kifejtette: még mindig bíznak benne a Fednél, hogy az inflációs cél eléréséhez nem lesz szükség olyan fájdalmas munkaerőpiaci hatásokra, amilyeneket korábbi gazdaság visszaesések során tapasztaltak. 

Godot-ra várva: jön Powell , de a drágulásölő nem, nem, aztán megint nem

A jegybank elnökét hallgatják meg az amerikai szenátusban kedden, és bizonnyal szembesülnie kell a törvényhozók kérdéseivel: mikor lesznek már végre hatásosak az infláció ellen küzdő kamatemelések? Egy recessziós hullám elérhetné a célt, csakhogy hiába várják, nem érkezik meg.