Hollandia idén leállította az Oroszországból származó cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatalára vonatkozó új szerződések aláírását, Amszterdam dolgozik a már meglévő szerződések lezárásán – jelentette ki Rob Jetten energiaügyi miniszter.

THE HAGUE - Rob Jetten Minister for Climate and Energy during the weekly question hour in the House of Representatives. ANP ROBIN UTRECHT netherlands out - belgium out (Photo by ANP MAG / ANP via AFP)
Weekly question time in the House
Fotó: AFP

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne kerüljön orosz fosszilis energia a rendszerünkbe, eddig sikerrel jártunk a szén, a vezetékes gáz és az olaj területén

– mondta a politikus. Hozzátette: sok beszélgetést folytattak a létesítményeket használó vállalatokkal a már meglévő LNG-üzletek fokozatos megszüntetéséről. Az északnyugat-európai ország lépése mind az azonnali, mind a hosszú távú szerződésekre vonatkozna – írja a Bloomberg.

A háború kirobbanását követően nagymértékben csökkent Oroszországból a vezetékes gáz szállítása Európába, ám továbbra is tetemes mennyiségű orosz LNG érkezik az öreg kontinensre. Hollandia még mindig régebbi, 2023 előtt aláírt szerződések keretében importál orosz cseppfolyósított földgázt, ami a teljes mintegy 15 százalékát teszi ki. Idén Amszterdam volt a negyedik legnagyobb európai vevője az orosz LNG-nek, míg a legtöbbet Spanyolország vásárolta.

Korábban a spanyolországi LNG-importőrök levelet kaptak a mediterrán ország kormányától, amelyben arra kérik a cégeket, hogy ne vásároljanak több orosz gázt. Ezzel szemben Hollandia nagyobb nyomást helyez a vállalatokra. Mivel Hollandia a gázszállítások tranzitországa, így a döntésnek szélesebb körű európai hatása lehet. Az északnyugat-európai ország jelenleg 24 milliárd köbméter LNG-t tud importálni és feldolgozni.

A tavaly megnyitott eemshaveni terminál kapacitása 8 milliárd köbméter, a Rotterdam Gate terminál 16 milliárd köbmétert képes kezelni.
Az Eemshaven terminálra a megnyitása óta nem érkezett orosz szállítmány, míg a Gate terminálra szeptember óta havonta egy szállítmány érkezett. A kabinet idén mindkét létesítmény importkapacitását bővíteni kívánja.

Hajmeresztő, megsérülhetett egy amerikai atombomba Hollandiában

Úgy tűnik, hogy a B61-es nukleáris bomba hátsó része egy ütődés következtében kicsavarodott, és hiányzik az egyik farokszárnya is, egy jól látható lyukat pedig rózsaszín ragasztószalaggal fedtek le rajta.