Litvánia szerint a Lukasenko-rezsim felelőtlen hozzáállása miatt Fehéroroszország nukleáris veszélyt jelent az egész térségre – idézte az Interfax ukrán hírügynökséget a Kijev Post.

Lukashenko's prestigious project to go online soon
FILED - 10 October 2018, Belarus, Ostrowez: The cooling towers and a reactor block of the Ostrowez nuclear power plant. Just a few kilometres from the border with Lithuania and thus with the EU, the first Belarusian nuclear power plant is due to start operation in 2019. Photo: Claudia Thaler/dpa (Photo by Claudia Thaler / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Az asztraveci atomerőmű. 
Fotó: Claudia Thaler / AFP

A litván külügyminisztérium feljegyzést küldött Fehéroroszországnak, amelyben követeli a fehéroroszországi atomerőmű építkezésének leállítását mindaddig, amíg a nukleáris biztonsági kérdéseket nem rendezik.

Fehéroroszország felkészül a második meghibásodott erőmű beindítására, de titokban tartja az incidenseket és hibákat a nyilvánosság elől

– idézte a litván külügyminisztérium Gabrielius Landsbergis külügyminiszter pénteki nyilatkozatát. Ebben utalt rá, hogy ez a hozzáállás példázza az atomenergiával kapcsolatos felelőtlen bánásmódot, és nukleáris veszélyt jelent az egész régióra.

Litvánia ellenzi a fehérorosz atomerőmű üzembe helyezését

Az ország aggodalmának adott hangot már a Roszatom óriáscég által kivitelezett asztraveci erőmű építése idején is, amely alatt számos baleset történt.

Litvánia régóta kritizálja a litván határtól mintegy 50 kilométerre lévő fehérorosz atomerőmű építését, amelynek két darab 1,2 GW teljesítményű erőforrása az orosz VVER-1200 projektnek megfelelően a grodnói régióban, Asztravec város közelében üzemel majd. Az atomerőmű 1-es blokkja már 2020 novemberében megkezdte működését, a 2-es blokk pedig 2023 áprilisában csatlakozik a hálózathoz, termelését 2023 októberétől értékesítik.

Bár Fehéroroszország a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felügyelete alatt építi az atomerőművet, Vilnius úgy véli, hogy az nem biztonságos. Az építkezés fővállalkozója az ASE Group, a Roszatom leányvállalata.

Mindenesetre Minszk további blokkok építését fontolgatja ugyanott.