A jelenlegi, mintegy 30 gigawattról (GW) 2030-ra 120 gigawattra, 2050-re pedig legalább 300 gigawattra pörgetnék föl összesített szélenergia-termelési kapacitásukat az északi-tengeri csúcstalálkozón részt vevő országok – közölte Alexander De Croo belga miniszterelnök.

Two offshore workers on the top of the windmill, wind farm
Fotó: Shutterstock

Alexander De Croo - a Belgium, Dánia, Németország, Franciaország, Írország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia és az Egyesült Királyság vezetőinek és energiaügyi minisztereinek részvételével - a belgiumi Oostendében zajló csúcstalálkozóra érkezve hozzátette, 

a megbeszélés középpontjában a biztonság áll, mivel az északi-tengeri infrastruktúrát, például a szélturbinákat és más létesítményeket a kémkedés és a szabotázsakciók is veszélyeztethetik.

Olaf Scholz német kancellár kijelentette, a közeljövőben az Északi-tenger az energiatermelés szempontjából még fontosabbá válik. 

A hidrogén felhasználása mellett a tengeri szél révén is rengeteg energiát lehet előállítani, ami egy nagy, országhatárokon átnyúló hálózat létrehozásával biztosítható

 – emelte ki a kancellár.

Országomnak ugyan nincsen tengerpartja, de az ilyen projektek finanszírozásához sok pénz kell, én pedig azért vagyok itt, hogy pénzt hozzak, és cserébe energiát szerezzek

 – jegyezte meg Xavier Bettel luxemburgi kormányfő.

Emmanuel Macron francia elnök pedig úgy vélte, a sekély Északi-tengeren a szélturbinák "nagy számban telepíthetők" a parttól nem túlzottan messze, ami átlagos szélviszonyok mellett is lehetővé teszi a zöld energia előállítását "rendkívül versenyképes" költségek mellett – mutatott rá.

Franciaország 2050-ig 40 gigawattnyi, tengeri szélenergia előállítására alkalmas szélerőmű üzembehelyezését tűzi ki célul a partvonalai mentén – tájékoztatott a francia államfő.

Ha 2050-re sikereket akarjuk elérni az energiaátmenetet területén, valamint meg akarjuk valósítani a szén-dioxid-semlegességet, akkor három pillérre van szükségünk: józan energiapolitikára, a megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint a nukleáris energiára

 - fűzte hozzá Macron.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón kifejtette, meg kell erősíteni a tenger alatti infrastruktúra védelmét.

Létfontosságú infrastruktúráink fenyegetésnek vannak kitéve

- fogalmazott a bizottsági elnök, majd hozzátette: az EU a NATO-val együtt terhelési tesztprogramon dolgozik, hogy felkészüljön a legrosszabb forgatókönyvre.

Elmondta még, hogy az EU és a közös munkacsoportot is indított a kulcsfontosságú ágazatokat, köztük az energiát érintő lehetséges veszélyek kivizsgálására. Ennek eredményét az Európai Bizottság a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács júliusi ülésén mutatja be – közölte.

Az EU előrelépett a megújuló hidrogénnel kapcsolatos törekvések megvalósítása terén is. 

A zöld hidrogén" gyökeres változást hozhat az európai ipar és gazdaság számára. Az északi-tengeri régió pedig hatalmas mennyiségű zöld hidrogén előállítására képes

 – fogalmazott von der Leyen.

Az Európai Bizottság gondoskodni fog róla, hogy a létrehozni tervezett hidrogénbank ez év végére működőképes legyen, és általa teljes körű európai hidrogénpiac jöjjön létre - emelte ki.

Felgyorsítjuk az energetikai átállást, megerősítjük technológiai vezető szerepünket, és európaiak millióit látjuk el tiszta energiával

 – fogadkozott a bizottság elnöke.

Olaf Scholz német kancellár a záró sajtótájékoztatón kijelentette: a tengeri szélenergiában nagyon nagy lehetőségek rejlenek. A megújuló energiák infrastrukturális bővítésének azonban gyorsabban kell haladnia, ehhez pedig könnyíteni kell az engedélyezési eljárásokon, és fokozni a hálózatépítést, mert az energiavezetékek jelentik Európa mentőövét - mondta.