Márciusban az orosz 3,51 százalék volt éves szinten, szemben az egy hónappal korábbi 10,99 százalékkal. A Reuters által megkérdezett elemzők a pénzromlás 3,4 százalékra való lassulásra számítottak. Havi szinten a fogyasztói árindex 0,37 százalékkal emelkedett márciusban a februári 0,46 százalékos növekedés után.

Moskvich, Revided Soviet-Era Car Brand, Begins Sales In Russia
Fotó: Contributor / Getty Images

A Rosszstat szerdán közzétett adatai szerint a fogyasztói árak 0,11 százalékkal nőttek az április 10-ig tartó héten, szemben az előző heti 0,13 százalékos emelkedéssel. Az év eleje óta az árak 1,84 százalékkal növekedtek. A gazdasági minisztérium szerint az infláció április 10-én éves szinten 3,15 százalék volt, ami lassulást jelent az egy héttel korábbi 3,29 százalékhoz képest. Az elemzők szerint a célérték feletti pénzromlás megakadályozza a központi bankot abban, hogy az idén csökkentse az irányadó kamatlábat, ami viszont a növekedési kilátásokat rontja. 

A központi bank szerint az infláció továbbra is aggodalomra ad okot és arra számít, hogy idén az 5-7 százalékos tartományban zárul.

Elvira Nabiullina jegybankelnök szerdán azt mondta, hogy a rubel erősödése tavaly enyhítette az inflációs nyomást, viszont az idei gyengülése miatt tovább nőhetnek az árak. A rubel gyengülését szerinte az csökkenése, az növekedése és az alacsonyabb olajárak okozzák. Ugyanakkor a későbbiekben segítheti az árfolyamot az OPEC+ olajexportáló országok múlt heti döntése – amihez Oroszország is csatlakozott – a kitermelés csökkentéséről.

A plafont ostromolja az orosz olaj ára

Az orosz olaj ára kezd olyan magasra emelkedni, ami már bonyodalmakat okozhat a legnagyobb vevőknek. A legfejlettebb ipari államok (G7) ugyanis tavaly hordónként hatvan dollárban szabták meg az árplafont, hogy korlátozzák a Kreml profitját és ezzel az Ukrajna elleni háborúra fordítható pénzösszegeket. Azok, akik ennél drágábban vásárolnak orosz olajat, a szankciók miatt nem juthatnak hozzá az iparági standardok által megkövetelt biztosításokhoz, ezeket ugyanis uniós országok cégei nyújtják.