A rubel árfolyama is a témája volt Elvira Nabiullina orosz jegybankelnök szerdai beszámolójának az állami dumában, azaz a törvényhozás alsóházában, miután a héten több hónapja tartó gyengülése felgyorsult, és 83,5 környékén egyéves mélypontra zuhant a dollár ellenében.

rubel le
Fotó: Shutterstock

Nabiullina részletesen elemezte a gyengülés okait, és a botlás következményeként nevezte meg, hogy az idén hozzájárulhat a dráguláshoz Oroszországban. Az orosz pénzromlás éves ütemét sokan elfogadnák Közép-Európában – az eddig ismert adatok szerint a januári 11,8-ről februárra 11 százalékra lassult, sőt a magas bázis miatt a következő hónapokban ideiglenesen 4 százalék alá is eshet –, de kétségkívül nehezíti a háborúban álló kelet-európai ország lakói, különösen a szegények életét. 

Elterjedt és nézett lett a Twitteren egy videó a hosszú sorról egy szentpétervári pénzváltónál.

A rubel gyengülését Nabiullina szerint az csökkenése, az növekedése és az alacsonyabb olajárak okozzák – jelentette a Reuters. Ugyanakkor a későbbiekben segítheti az árfolyamot az OPEC+ olajexportáló országok múlt heti döntése – amihez Oroszország is csatlakozott – a kitermelés csökkentéséről – jövendölte. A rubel számára az olaj drágulása manna lenne, az energiaimportáló országok – mint hazánk – és a forint számára azonban kellemetlen fejlemény. 

Segítséget kaphat az autósok pénztárcája – alig fogjuk elhinni, honnan

Rossz hír érkezett az autósok számára a múlt héten az OPEC+ olajtermelő országok üléséről, de érkezhet a felmentő sereg. Aligha gondolnánk, hogy honnan, és hogy mégis mi az, amiért izgulni kell, ha attól tartunk, hogy megint drágább lesz az üzemanyag.

A brent olaj ára, ami az oroszok számára is irányadó, szerdán tovább emelkedett, 0,2 százalékkal, 85,8 dollárra. Az orosz olaj világpiaci árát az ukrajnai háború miatt Oroszországra kirótt nemzetközi szankciók mérsékelték.

A plafont ostromolja az orosz olaj ára

Közelíti, esetenként meg is haladja az orosz olaj ára a nyugati szankciók által megszabott maximumot, ami megnehezítheti a vásárlók dolgát.

Majdnem ennyit gyengült a rubel is, a dollárkeresztben 82,06 környékére, és körülbelül ennyit az orosz részvényindexek is szerdán. 

A rubel árfolyama a dollár ellenében az elmúlt egy évben   Forrás: Stooq.com

Nabiullina elmondta: a rubel – amely tavaly hosszú ideig a világ legjobban teljesítő devizája volt – az idén fokozhatja az inflációt. Szerinte a hó végi adófizetések, amelyeket rubelben kell teljesíteni, a közeljövőben mérsékelhetik a nyomást az orosz fizetőeszköz árfolyamán. Bogdan Zvarics, a Banki.ru elemzője ezzel egyetért, és szerinte is a 75–80-as sávba térhet vissza az árfolyam, de egyelőre a devizakínálat túl szűkös a rubel talpra állásához – idézte a Reuters. 

A dumában a jegybankelnök kérdéseket kapott arról, hogy új devizakorlátozásokkal stabilizálható lenne-e a rubel, amire azt válaszolta, hogy ez csak rontana a helyzeten és ártana az orosz gazdaságnak. Ugyanakkor a már bevezetett korlátozásokat, bár már lehetett rajtuk enyhíteni, egyelőre nem lehet teljesen feloldani . Nabiullina az csökkenésétől várja a rubel stabilizálását.