Nemzetközi gazdaság

Nem hoz tűzszünetet az ortodox húsvét

Még nem tudni, hogy lesz-e húsvéti tűzszünet Ukrajnában. A Kreml szóvivője szerint eddig nem érkezett hozzájuk erre vonatkozó kérés, bár az ortodoxok húsvéti nagyhét náluk még csak a héten kezdődik.

Eddig senki nem kezdeményezett húsvéti tűzszünetet Ukrajnában, de a mi nagyhetünk még csak most kezdődött – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn a TASZSZ hírügynökséggel. Megjegyezte továbbá, hogy a múltban minden Moszkva által javasolt tűzszünetet Kijev figyelmen kívül hagyott.

Russian President Putin holds annual press conference in Moscow MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER 20: Russian Presidential Spokesman Dmitry Peskov is seen during Russian President Vladimir Putin's annual end-of-year news conference at Moscow's World Trade Centre in Moscow, Russia on December 20, 2018. (Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images)
Dimitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerint eddig senki nem kezdeményezett húsvéti tűzszünetet az orosz–ukrán háborúban.
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images

Az Institute for the Study of War  arra figyelmeztetett, hogy Oroszország megpróbálhatja kihasználni az április 16-i vasárnapi ortodox húsvéti ünnepnapot az ukrán ellentámadások késleltetésére, és a vallás iránti tiszteletből tűzszünetre szólíthat fel. Az amerikai székhelyű kutatóintézet szerint a Kreml a múltban szelektíven szólított fel tűzszünetre, és egy húsvéti tűzszünet aránytalanul előnyös lenne az ukrán ellentámadásra készülő orosz csapatok számára – írta meg a The Guardian.

Ferenc pápa kéthetes tűzszünetet javasolt múlt héten az ukrajnai harci övezetben és az új orosz területeken április 9-től kezdődően a katolikusok, egy héttel később pedig az orosz ortodoxok húsvéti ünneplésre.

Ferenc pápa a húsvét fényét kérte Oroszország népére

Ferenc pápa vasárnap a világhoz intézett húsvéti üzenetében arra kérte az oroszokat, hogy „keressék az igazságot” országuk ukrajnai háborújával kapcsolatban. A katolikus egyházfő továbbá párbeszédre szólított fel az izraeliek és a palesztinok között a közelmúltbeli erőszakos cselekmények után.

 



 

Dmitrij Peszkov orosz-ukrán háború Kreml szóvivő
Kapcsolódó cikkek