Sem termelésnövelésre, sem pedig további csökkentésre nincs esély az OPEC+ jövő heti találkozóján – erről beszéltek a termelők delegáltjai a Reutersnek. Több mint egyéves mélypontjára, 70 dollár környékére esett az északi-tengeri Brent március közepén, onnan kapaszkodott vissza a csütörtökön délután jellemző 79 dollár környékére annak köszönhetően, hogy enyhült a globális bankválságtól és az iraki régió exportjának leállása miatti készletcsökkenéstől való félelem.  

Kuwait Promises To Increase Oil Production In Case  Of War
KUWAIT - JANUARY 15:  The sun sets behind a oil derek January 15, 2003 near the Saudi Arabian border, Kuwait. Kuwait produces 10% of the worlds oil and has promised to increase production as needed in the event of a war in Iraq.  (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Fotó: Joe Raedle

Az OPEC+, azaz a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és az Oroszország által vezetett szövetségesek hétfőn tartják legközelebbi ülésüket.

Nehéz bármilyen változtatásra gondolni

– mondta el előzetesen az egyik küldött. Egy másik szerint sem a kurdisztáni helyzet, sem pedig az elmúlt időszakban tapasztalt áresés nem volt annyira erőteljes, ami eltérítené az olajkartellt idénre vázolt pályájától. Véleményükhöz másik három delegált is csatlakozott.

Az OPEC+ következő teljes találkozóját júniusban tartják, ugyanakkor a csökkenő olajárak miatt mérséklődő bevételek a legtöbb termelőnek gondot okoznak, ugyanis gazdaságuk függ az olajeladásokon realizált bevételtől. Ennek ellenére a küldöttek nem tettek javaslatot a piac támogatására, és az árak stabilizálódását jósolták.

Tavaly novemberben az OPEC+ napi 2 millió hordóval csökkentette kitermelési célját – ez a legnagyobb csökkentés a 2020-as Covid–19-világjárvány kezdete óta. Ugyanez a csökkentés érvényes 2023 egészére.