A Telegraph című brit lap több Twitter-fiókról elvégzett keresése szerint a közösségi oldalon ismét megjelentek a Kremlhez köthető tweetek, így Putyin elnök, a külügyi tárca, valamint a londoni orosz nagykövetség fiókjai – ezeket az Ukrajna ellen indított orosz inváziót követően korlátozták.

MOSCOW, RUSSIA - MARCH 20: (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin seen during the Expanded Board Meeting at the Interior Ministry on March 20, 2023, in Moscow, Russia. Putin delivered an annual speech to top officers of the Interior Ministry and urged to stop illegal street actions and the spread of "extremist ideology".
Fotó: Getty Images

A közösségi oldal tavaly áprilisban, nem sokkal az invázió után közölte: „Nem ajánlja az olyan államokhoz tartozó felhasználói fiókokat, amelyek korlátozzák a szabad információáramlást, és államközi fegyveres konfliktusokban vesznek részt.” Hozzátették, hogy a korlátozás azonnali hatállyal érvényes az orosz kormányzati fiókokra.

Ez azt jelenti, hogy ezek a fiókok nem jelennek meg a keresésekben és az oldal más szolgáltatásaiban sem. A Telegraph azonban gondolt egy nagyot, és tett egy próbát. Az eredmény az lett, hogy 

a Twitter algoritmusalapú keresőjében megjelentek az orosz kormány tweetjei egy újonnan létrehozott felhasználói fiókban, amely nem is követte ezeket az oldalakat.

A brit lapnak egy volt Twitter-vezető elárulta, hogy pálfordulás következett be a tavalyi irányelvekben. 

Meglehetősen valószínűtlen, hogy egy ilyen változás véletlenül, a társaság vezetőségének tudta nélkül következett volna be

– mondta.

A Kreml információs – sokak szerint dezinformációs – gépezetének a közösségi média kulcsfontosságú része. A múlt héten derült ki, hogy a Musk által tavaly októberben 44 milliárd dollárrét megvásárolt Twitter lazította a kínai és az orosz állami médiára vonatkozó korlátozásokat. A Twitter-bevásárlásnál Musk hangoztatta, hogy a szólásszabadság híve, visszavont számos korábbi moderálási elvet és gyakorlatot.

A Musk által üzemeltetett Starlink műholdas kommunikációs hálózat kulcsfontosságú eleme az ukrán kommunikációnak. Ugyanakkor a Tesla-milliárdos az elmúlt hónapokban mintha közeledett volna Moszkva felé, meg is kapta a magáét ezért Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől.