A Microsoft egyik legkeresettebb terméke az Office, amely különböző programokat kínál szövegszerkesztésre, számolásra, diavetítésre vagy adatbáziskezelésre. A csomag használatával eddig a vállalati vevők eszközeire automatikusan települt a Teams videókonferencia- és üzenetküldő alkalmazás is. A rivális Slack azonban 2020-ban nehezményezte a Microsoft gyakorlatát, amelyet versenytorzítónak ítélt és az európai szabályozó hatóságokhoz fordult.

Issy les Moulineaux, France - January 2020 : Microsoft France headquarters entrance in Issy les Moulineaux near Paris
A Microsoft a továbbiakban nem kapcsolja össze az Office és a Teams értékesítését.
Fotó: Shutterstock

A jövőben az Office-t a vállalatok a Teamsszel együtt vagy anélkül is megvásárolhatják. Az amerikai technológiai óriáscég azért döntött így, hogy elkerülje az uniós szabályozó hatóságok trösztellenes vizsgálatát 

– tudta meg bennfentesektől a Financial Times

Egyelőre nem világos, hogy a technológiai óriásvállalat ajánlata elegendő lesz-e a hatóságoknak. A Slack, amelyet azóta a Salesforce felvásárolt, arra kérte az Európai Uniót, hogy kényszerítse a Microsoftot arra, hogy a Teamst az Office szoftverétől elkülönítve értékesítse.

A Microsoft árfolyama (dollár)

Kérdés az, hogy a riválisoknak mennyire lesz jövedelmező az ügy kimenetele. A Slack még a koronavírus-járvány kezdetén panaszolta be a Microsoftot. Sok vállalat akkortájt alakította ki a kommunikációs rendszerét a home office-ba küldött munkavállalókkal, és ha Bill Gates cége valóban visszaél az erőfölényével, akkor a versenytársainak hatalmas bevételkiesést okozhatott és okozhat manapság is.

Az Európai Bizottság egy évtizede már lefolytatott egy trösztellenes vizsgálatot a Microsoft ellen. A Bizottság akkor úgy vélte, hogy a vállalat piaci erőfölényével visszaélve arra ösztönözte a Windows- felhasználókat, hogy a cég azóta megszűnt Internet Explorer böngészőjét használják, és a gyakorlatával részben kiszorította a versenytársait. Az ügy megegyezéssel zárult, amiben a Microsoft lehetővé tette a felhasználóknak, hogy választhassanak a különböző böngészők közül. Mivel azonban a vállalat nem tartotta be az ígéretét, az uniós intézmény végül 561 millió eurós bírságot szabott ki rá.