Nemzetközi gazdaság

Végtaghiányos férfi kapott behívót Ukrajnában

Kezek hiányában is el kellett mennie a toborzóirodába egy ukrán férfinak. Ruszlan Kubaj esete azt követően oldódott meg, hogy az ügye nyilvánosságra került.

Az orosz–ukrán háború kezdete óra rendszeresen érkeznek hírek a harcok borzalmairól, és időről időre meghökkentő, botrányos események is napvilágra kerülnek. A legújabb ilyen Ruszlan Kubaj története. A Lviv megyei Drohobics városában élő férfi nemrég megkapta a katonai behívóját. Ez önmagában nem lenne meglepő egy támadás alatt álló országban, azonban Kubajnak nincsenek végtagjai – számolt be róla az Unian ukrán hírportál.

Ruslan Kubay Facebook
ukrajna, ukraine, besorozás, katona, soldier, serviceman, kéz nélkül, no hands
behívó
Ruszlan Kubaj végtagok hiányában is megkapta a behívóját.
Fotó: Ruslan Kubay Facebook

Kubaj az eset kapcsán úgy nyilatkozott, felháborította, amikor idézést kapott. A férfit elmondása szerint korábban törölték a katonai nyilvánításból, miután mindkét kézfeje hiányzik. Ráadásul a lábai is hiányoznak, protézis segítségével tud járni.

A behívójával el is ment a toborzóirodába, és magával vitte az orvosi dokumentumokat, amelyekkel igazolni tudja a végtaghiányt. Megérkezésekor jelentette, hogy az első csoportba tartozó fogyatékossága van, hiszen nincsenek végtagjai.

Dokumentumokkal érkeztem, a toborzóirodából pedig elküldtek egy bizottsághoz

– nyilatkozta.

Hozzátette, hogy első körben csak ideiglenes haladékot kapott. Ezt csak azt követően változtatták meg végleges felmentésre, miután a közösségi hálón közzétett bejegyzése következtében a ukrán sajtó is beszámolt az esetről.

Az újságírók megkeresték az ügyben Lviv régió tisztviselőit, akik nem láttak semmi rendkívülit az esetben. Úgy nyilatkoztak, hogy elég volt a hivatalos dokumentumait bemutatnia az egészségügyi állapotáról, és törölték a nyilvántartásból.

Ukrajnában a háború miatt teljes körű mozgósítás van érvényben, a 18–60 év közötti férfiakat bármikor be lehet hívni katonai szolgálatra. Ez alól kivételt képeznek azok, akik egészségi állapotuk, tevékenységük típusa vagy családi körülményeik miatt nem tartoznak a törvény hatálya alá.

Kijev cenzúrázza a behívóveszélyre figyelmeztető Telegram-csatornákat

Hónapok óta kényszerbehívásról cikkeznek Ukrajnában. A Telegramon több csatorna is figyelmeztette a hadköteles állampolgárokat – eddig.

 

háború Ukrajna Oroszország hadsereg toborzás behívó
Kapcsolódó cikkek