Nemzetközi gazdaság

Kijev cenzúrázza a behívóveszélyre figyelmeztető Telegram-csatornákat

Hónapok óta kényszerbehívásról cikkeznek Ukrajnában. A Telegramon több csatorna is figyelmeztette a hadköteles állampolgárokat – eddig.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) 26 olyan Telegram-csatornát függesztett fel Ukrajnában, amely a mozgósítással és a behívók kézbesítésével kapcsolatos információkat szivárogtatott ki – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Military training for civilians in the Lviv region, western Ukraine epa10488236 Ukrainians attend a tactical training and evacuation of injured people during military training organised by the Ukrainian political organisation 'Right Sector', in the Lviv region, western Ukraine, 24 February 2023. Thirty-five civilians took part in a 4-day military training aimed at improving their defence skills. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. One year on, fighting continues in many parts of the country.  EPA/MYKOLA TYS epa10488236 Ukrainians attend a tactical training and evacuation of injured people during military training organised by the Ukrainian political organisation 'Right Sector', in the Lviv region, western Ukraine, 24 February 2023. Thirty-five civilians took part in a 4-day military training aimed at improving their defence skills. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. One year on, fighting continues in many parts of the country.  EPA/MYKOLA TYS
Telegram, behívó, Ukrajna
Kijev cenzúrázza a behívóveszélyre figyelmeztető Telegram-csatornákat.
Fotó: Mykola Tys / MTI

Az SZBU indoklása szerint a szóban forgó csatornák akadályozták a hadköteles korú ukrán állampolgárok mozgósítását.

A Telegramon a behívók osztogatásának pontos helyéről, a hadkiegészítő parancsnokság embereinek tevékenységéről tájékoztattak, és figyelmeztették arra a hadköteles korú ukránokat, hogy rejtőzzenek el a katonák elől.

A hírportál szerint a Kárpátaljával szomszédos Lemberg és Ivano-Frankivszk, illetve Cserkaszi, Vinnica, Csernyivci, Kijev és Odessza megyében is blokkolták az efféle Telegram-csatornák működését.

A csoportoknak már több mint 400 ezer tagjuk volt. Az SZBU szerint a létrehozók ráadásul pénzt is kerestek azzal, hogy reklámokat tüntettek fel a felületen. Az ukrán biztonsági szolgálat azóta azonosította az érintetteket, méghozzá 6 embert.

Médiamágnás elleni merényletet hiúsított meg az FSZB

Konsztantyin Malofejev, a Cargrad orosz médiacsoport vezetője volt a célpont. Az oroszok szerint a merényletet egy ukránok által támogatott orosz szélsőséges csoport akarta végrehajtani.

 

 

 

Telegram Ukrajna SZBU
Kapcsolódó cikkek