Nemzetközi gazdaság

A G7-ek felszólították Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra

Nyilatkozatban szólították fel Kínát a hét végén Japánban tárgyaló G7-ek, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra az ukrajnai háború befejezése és csapatai feltételek nélküli kivonulása érdekében. Az eseményen ott van az ukrán államfő is, aki a megérkezése után azt írta, hogy a csúcstalálkozó után „közelebb kerül a béke”.

A világ hét legfejlettebb iparosodott országa (G7) szombati nyilatkozatában felszólította Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra az ukrajnai háború befejezése és csapatai feltételek nélküli, azonnali és teljes kivonása érdekében – közölte az MTI.

Fotó: AFP

Peking kelet- és dél-kínai-tengeri, valamint tajvani befolyásának kiterjesztésével kapcsolatban a G7 megjegyezte:

határozottan elutasít minden egyoldalú kísérletet a status quo erőszakos megváltoztatására. Szerintük a Tajvani-szoros békéje és stabilitása elengedhetetlen a nemzetközi közösség biztonsága és jóléte szempontjából.

Az országcsoport biztosította Pekinget, hogy egy Kína-politikája nem változott, és továbbra is a pekingi kormányzatot tekinti Kína egyetlen legitim kormányának. Tajvan 1949 óta önálló kormányzattal rendelkezik, de a pekingi kormány Kína részének tartja a szigetet, és nem zárja ki az erőszak alkalmazását az újraegyesítés érdekében.

A G7-országok egyúttal jelezték: Kína dél-kínai-tengeri területi követeléseinek nincs jogalapjuk, és elutasították Peking katonai terjeszkedését a térségben. A nyilatkozatban fontos mérföldkőnek és jogilag kötelező erejű döntésnek nevezték az illetékes hágai nemzetközi választott bíróság 2016-os ítéletét, amely jogellenesnek nyilvánította Kína igényeit.

Zelenszkij: a G7-csúcstalálkozó után közelebb kerül a béke

A csúcstalálkozón jelen van az ukrán elnök, Vladimir Zelenszkij is, aki miután megérkezett, azt írta a Twitterre, hogy 

Japán. G7. Fontos találkozók Ukrajna partnereivel és barátaival. Fokozott biztonság és együttműködés a győzelmünk érdekében. Ma közelebb kerül a béke.

Az ukrán elnök eredetileg csak videón üzent volt a résztvevőknek, ám pénteken kiderült, hogy személyesen is jelen lesz. Egy francia elnöki tisztségviselő elmondta: minden eszközt meg kell ragadni, hogy az el nem kötelezett országokat felsorakoztassák Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának védelme mögött.

A hét végén Zelenszkij kétoldalú tárgyalásokat folytat a G7, valamint India és Brazília vezetőivel. Az utóbbi két ország egyelőre nem határolódott el Moszkvától. Az ukrán elnök vasárnap a G7-ekkel, majd a globális dél országainak képviselőivel ülésezik.

Zelenszkij: ez történelmi döntés, megváltoztathatja a háború alakulását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hónapok óta vadászgépeket kér nyugati szövetségeseitől, ám eddig nem kapott, mert attól tartanak, hogy ezzel felbőszítenék Vlagyimir Putyint, és nem tudnák megakadályozni a háború eszkalációját. Most fordulat következhet be.

 

 

orosz-ukrán háború Japán G7-csúcs Kína
Kapcsolódó cikkek