Mate Rimac legutóbb tavaly ősszel hívta fel magára a világ figyelmét, mikor is elektromos autójával, a Neverával elnyerte a világ leggyorsabb szériagyártású elektromos autójának címét. A forradalmi megoldásairól híressé vált feltaláló most egy újabb ötlettel ált elő, amely szerint az autóiban használt tápegységeket továbbfejleszti, és nekivág az ipari akkumulátorgyártásnak. 

Mate Rimac, a horvát Fotó: AFP

A saját fejlesztésű technológiájának köszönhetően ugyanis állítása szerint 50 százalékkal könnyebb és 40 százalékkal tartósabb akkumulátorokat tud majd a piacra dobni, mint a mostaniak. A Rimac Energy Storage System névre keresztelt projekt keretében megépülő elemek ráadásul előreláthatólag olcsóbbak is lesznek a konkurenciánál. 

A Rimac energiatárolók gyártása 2025-ben kezdődik Zágrábban, és a tervek szerint évente tíz gigawattórányi akkumulátort dobnának piacra,

melyeket elsősorban napelemek mellé telepítenének. Rimac szerint az ő akkuik ráadásul akár hónapokig is veszteségmentesen képesek tárolni az energiát, ezzel pedig olyan helyeken is fel lehet majd őket használni, ahol hiányos az infrastruktúra.  

Jól halad a Rimac Campus építése 

A Rimac-termékeket a Zágráb mellett épülő Rimac Campuson gyártják majd, melynek megvalósítása jó ütemben halad.

 A 200 millió euróból épülő, 80 ezer négyzetméteres létesítmény a tervek szerint még az idén elkészül,

és a gyártósorok mellett itt lesz majd a vállalat kutatási és fejlesztési részlege is. Az építkezés méreteit szemléltetve Mate Rimac a közösségi oldalán arról írt, hogy a leendő üzemük nagyobb lesz, mint Dubrovnik történelmi belvárosa.