Irán és Oroszország tovább bővíti „példátlan védelmi együttműködését”, ami miatt Washington további szankciókat helyezett kilátásba – erről John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője beszélt hétfőn.

Fotó: AFP

Kirby megjegyezte, a támogatás a két fél között kölcsönös, 

Irán több milliárd dollár értékű katonai felszerelésre számíthat Moszkvától. 

Közölte, Irán tavaly augusztus óta több mint 400 drónt szállított Moszkvának, többségükben Sahed típusúakat, amelyekkel az orosz erők elsősorban Ukrajna fontos infrastrukturális létesítményeit támadták.

Az orosz–iráni partnerség közvetlenül lehetőséget teremt Irán destabilizáló tevékenységére a Közel-Keleten, és természetesen nemcsak Ukrajnát fenyegeti, hanem Irán szomszédait is

– jelentette ki a szóvivő.

Özönlenek a nyugati tankok Ukrajnába, Moszkva válaszul elkezdte felvásárolni Irán tankelhárító rakétáit

A dehlavijev rakétarendszert alig tíz éve állították szolgálatba, most rengeteget vett belőle Oroszország.

A szóvivő azt hangoztatta, hogy Washington az elkövetkező napokban további szankciókat tervez azok ellen, akik közreműködnek a katonai eszközök – két ország közötti – fokozódó kereskedelmében:

A rendelkezésünkre álló eszközöket arra használjuk, hogy felfedjük és megzavarjuk ezeket a tevékenységeket, és készek vagyunk még többet tenni.

Amikor újságírók megkérdőjelezték a szankciók hatásosságát, azt válaszolta, ez nem jelenti azt, hogy ne lennének további lehetőségek újabb korlátozások bevezetésére. A szankciók hosszú távra szóló eszközök, egy idő után hatásosakká válhatnak – mondta Kirby.