Kína gazdasága egyelőre nem dübörög olyan mértékben, amely visszahozná az ázsiai országot a Covid-lezárások előtti évek szintjére, amikor a kínai külkereskedelem volt a világgazdasági bővülés egyik pillére.

Jiangsu electronic factory produces for overseas orders
Staff at a local electronic factory work to produce to finish overseas orders in time, Sihong district, Suqian city, east China's Jiangsu province, 11 March 2020. (Photo by Xu Changliang / Imaginechina via AFP)
Egyre kevesebb elektronikai eszközt készítenek exportra a kínai gyárakban.
Fotó: Xu Changliang / AFP

Az áprilisban 7,9 százalékkal csökkent éves alapon, ami sokszorosan meghaladta a márciusi adatot, amikor „csak” 1,4 százalékkal volt kevesebb a külföldről Kínába érkezett áruk értéke az egy évvel korábbihoz képest. tekintetében sem rózsás a helyzet. Az árukivitel értéke 8,5 százalékkal nőtt 2022 azonos időszakához képest, ami jócskán elmarad a márciusban mért 14,8 százalékos növekedéstől. Kína kereskedelmi többlete ezzel 90,21 milliárd dollárra nőtt áprilisban a márciusi 88,2 milliárd dollárról.

Kína legnagyobb exportpartnere a délkelet-ázsiai térség, ahová a szállítások növekedése áprilisban 4,5 százalékra lassult a márciusi 35,4 százalékról. A kínai import jelentős tétele Dél-Koreából érkezik. Ennek mértéke áprilisban tizedik hónapja csökkent, legutóbb 26,5 százalékkal.

 

A gyenge globális és belső keresletre reagált Kína szén, réz- és földgázimportja is, amelyek áprilisban ugyancsak csökkentek. Ezt támasztja alá a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex is, ami az exportmegrendelések jelentősen visszaesését mutatja. Az index értéke elmaradt a várakozásoktól, és a 49,2-es áprilisi számmal a zsugorodó tartományba esett a márciusi 51,9-ről.

 

Kihívás előtt áll a kínai gazdaság

Elemzők szerint a világgazdaság kilátásaiban aggodalomra adnak okot az elmúlt egy-másfél év monetáris politikai szigorításai, valamint a nyugati bankpánik.

Az export további csökkenését feltételezi Zichun Huang, a Capital Economics közgazdásza. Számítását alátámasztja, hogy az ország az importja egy részét később külpiacokra értékesíti, akkor már egy összetett termék alkotórészeként. Ilyenek a félvezetők is, amelyek importjának 15,3 százalékos csökkenése jelzi, hogy később majd az exportban is lanyhulás várható.

A világgazdaság lassulása gyengíti a kínai feldolgozóipart

– foglalta össze a kereskedelmi számokat Iris Pang, az ING vezető kínai közgazdásza a Reutersnek.

A Goldman Sachs közgazdászai pénteki jegyzetükben 6 százalékos gazdasági bővülést jeleztek az idei évre, a kormány 5 százalékos célkitűzése viszont ettől óvatosabb. Mindenesetre az ING elemzője szerint azért, hogy ez megvalósuljon, a politikának új fiskális ösztönzőket kell bevetnie a feldolgozóipar megerősítésére.

Hszi Csin-ping irányt mutatott: több gyerek és több innováció teszi majd naggyá Kínát

Az ellátási láncok biztosítását és a születési ráta növelését nevezte meg a következő évek gazdasági prioritásaként Kína legfőbb gazdaságpolitikai döntéshozó szerve. Ez változást hoz egy sor ágazati politikában az egészségügytől az oktatáson át egészen a külkereskedelmi kapcsolatok erősítéséig. A kínaiak az innovációra is különös figyelmet fordítanak az Egyesült Államok technológiai embargói miatt.