Energia

Segítséget kaphat az autósok pénztárcája – alig fogjuk elhinni, honnan

Rossz hír érkezett az autósok számára a múlt héten az OPEC+ olajtermelő országok üléséről, de érkezhet a felmentő sereg. Aligha gondolnánk, hogy honnan, és hogy mégis mi az, amiért izgulni kell, ha attól tartunk, megint drágább lesz az üzemanyag.

Megugrott a nyersolaj ára egy hete, miután az OPEC+ olajtermelő országok a kitermelés visszavágását jelentették be, mégsem kell feltétlenül arra számítaniuk az autósoknak, hogy hamarosan mélyebbre kell a zsebükbe nyúlniuk, mikor az üzemanyagért fizetnek. A felmentő sereg meglepő helyről érkezhet, és az sem kevésbé szokatlan, hogy miért kell mégis szorítani.

Violence And Poverty Plagues Oil Rich The Niger Delta, BONNY ISLAND, NIGER DELTA, NIGERIA - OCTOBER 12: A ship loads liquefied natural gas from the Nigerian Liquefied Natural Gas plant October 12, 2004 on Bonny Island, Nigeria. A member of OPEC, Nigeria is the world's seventh largest crude oil exporter, and the fifth largest supplier to the U.S. Royal Dutch/Shell leads Exxon Mobil, Chevron Texaco, Total Fin Elf and Agip in production through a series of joint ventures with the government. Despite producing 2.26 million barrels of oil a day, 60 percent of Nigerians live below the poverty line. (Photo by Jacob Silberberg/Getty Images)
Fotó: Jacob Silberberg / Getty Images

Húsvét előtt ugyan csökkent a gázolaj ára Magyarországon, a nemzetközi nyersolajár emelkedése azonban előbb-utóbb át szokott gyűrűzni az üzemanyagok áraiba is, márpedig a múlt héten az OPEC+ olyan bejelentést tett, ami megugrasztotta az előbbi folyamatot. Mivel a csoportba tömörült termelők továbbra is bizonytalannak tartják a világkeresletet, és nem szeretnék az olaj árának a csökkenését, mérséklik a kitermelést.

Szétzúzza a növekedést az OPEC+ döntése?

A Fed monetáris tanácsában és a Fehér Házban sem fogadták kitörő örömmel az OPEC+ döntését. Nevezetesen azt, hogy májustól 1,16 millió hordóval csökkentik a napi kitermelést.

Szaúd-Arábia törekvése mögé az olajár karbantartására beállt Oroszország is

A Brent olaj ára, amely hordónként 85 dollár körül mozog, nem magasabb, mint március elején, és jóval az ukrajnai háború kitörése után elért 125 dolláros csúcs alatt marad. Hogy emelkedik-e, az attól függ, hogyan viselkednek az olyan, kevesebbet emlegetett termelők, mint Irán, Guyana, Norvégia, Kazahsztán, Brazília és Nigeria írta a The Wall Street Journal.

Ezek az országok képesek voltak akkor is növelni a saját kitermelésüket, amikor a legnagyobb termelők visszafogták. Közülük az amerikai üzleti lap Nigériát emeli ki, ahol a Niger-deltában fegyveres őrök védelme mellett folyik a fekete arany szállítása. Miközben az Egyesült Államok is növelte a saját kitermelését – amit befolyásolhat, ha az ország recesszióba süllyed, miként sokan tartanak ettől –, az olaj árának további alakulása olyan országokon múlhat, mint Nigéria.

Az ő olajukra nagy szükség lehet, hiszen az árakat illetően korábban nagyon borús előrejelzések is napvilágot láttak, a Goldman Sachs például az ősszel 115 dollárt jósolt 2023 első negyedévére, ami ugyan nem valósult meg, de újra növekszik az árnyomás az OPEC döntése nyomán.

Nigéria napi kitermelése szeptember óta 350 ezer hordóval növekedett, 1,3 millióra, és már önmagában ez kiteszi Szaúd-Arábia csökkentésének a felét.

Tavaly októberben Nigériában a vezetékes olajtovábbítást lezárták a hatalmas mennyiséget eltüntető lopások miatt, de a kitermelés új lendületet kapott, amikor hajókon kezdték el szállítani az energiahordozót a Niger-deltában. Ez egy lassabb és drágább módszer, mint a vezetékes szállíás, de a fegyveres őrök segíségével legalább azt sikerül megelőzni, hogy az olajat ellopják.

A kérdés és a rizikó Nigéria esetében, hogy sikerül-e ezzel a módszerrel tovább növelni az exportot, miután a kormány paktumra lépett a deltában működő biztonsági cégekkel.

A többi kisebb termelő közül csak Guyana nyúl eddig érintetlen olajtartalékokhoz, a többi helyen a korábbi termelésakadozásokat kezelik, nem a kitermelési kapacitást növelik a beruházásokkal – írta az amerikai lap.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nigéria OPEC+ Szaúd-Arábia üzemanyag árak áramkimaradás
Kapcsolódó cikkek