A német gazdaság recesszióba csúszott, amihez nem kis mértékben hozzájárult a háztartások fogyasztásának a visszaesése, ezért is övezi többek között nagy izgalom az inflációs adatok megjelenését. A szerdán közölt májusi számok nem is okoztak csalódást, és az visszavonulása reményt ad arra, hogy a németek visszacsábulnak az üzletekbe, ha nem is azonnal.

ILLUSTRATION - 15 May 2023, Saxony, Leipzig: A shopping cart with the logo of the discounter Lidl stands at the trunk of a car in Leipzig. The discounter is now celebrating its 50th birthday. The first store was opened in Ludwigshafen in 1973. That was the foundation stone for an empire that today has around 12,000 stores in 31 countries. With sales of over 100 billion euros, Lidl was the world's largest discounter in 2021.
Fotó: Hendrik Schmidt / Getty Images

Az európai uniós módszertan szerint az első becslésben számolt adatok azt mutatják, hogy a német éves infláció az áprilisi 7,6 százalékról májusban 6,3-re mérséklődött (a helyi módszertan szerint pedig 7,2-ről 6,1-re). Ez jóval alacsonyabb a 6,8 százalékos elemzői konszenzus előrejelzésénél. Az előző hónaphoz képest csökkentek is az árak, 0,2 százalékkal, pedig az elemzők ugyanekkora növekedésre számítottak.

A német átlagos éves infláció tavaly a második világháború utáni legmagasabb szintjére ugrott. Az októberi 11,6 százalékos csúcs óta kétszer láttunk nagy csökkenést – decemberben 1,7, márciusban 1,5 százalékponttal –, a német fogyasztóknak azonban, mint kiderült, még nagyobb és tartós mérséklődésre van szükségük ahhoz, hogy visszanyerjék a bizalmukat. A száguldó infláció durva, márciusban 8,6 százalékra mért éves visszaesést okozott a kiskereskedelmi forgalomban, mert a bérek nem követték – ekkora életszínvonal-csökkenés Németországban emberemlékezet óta nem volt. 

A számok nem okoztak meglepetést, tekintve, hogy több európai uniós tagállam már korábban közölte a maga adatát, és a szerdán korábban publikált német tartományi adatokkal összehangban kirajzolták az infláció csökkenésének trendjét.

A tapasztalatok szerint az infláció visszaesése nem vezet a fogyasztói bizalom azonnali felgyógyulásához. Észtországban például tavaly nyár óta csaknem megfelezték az inflációt, a fogyasztás mégis tovább tántorog. Németországban az előző két inflációcsökkenési hullám sem bizonyult vízválasztónak, ráadásul a most megérkezett harmadik után is jelentősen magasabb a drágulás éves rátája, mint a megelőző évtizedekben, amikor ritkán haladta meg a két százalékot.

A gyenge pont Németországban továbbra is az élelmiszerkosár, 

amely – a nem uniós módszertan szerinti adatok alapján – az átlagnál sokkal nagyobb mértékben, 14,9 százalékkal drágult az egy évvel korábbi árszinthez képest. Igaz, hogy februárban még 21,8 százalék volt az éves drágulás. Energiafronton mindeközben hatalmas javulás volt: a februári 19,1 százalékról májusra 2,6-re mérséklődött a drágulás éves rátája. 

Az energia olcsóbbá válása nem lesz elegendő az infláció leszorításához, a változékony energia- és élelmiszerárak nélkül számított maginflációt magasan tarthatják a legutóbb bejelentett béregyezségek és a szolgáltatások drágulása: Németország aligha ússza meg hat százaléknál alacsonyabb átlagos inflációval az idén – véli Carsten Brzeski, az ING globális makrófőközgazdásza. 

Az euró már korábban megindult

Az euró már a szerdán korábban közölt európai inflációs számok hatására jelentősen, több mint fél százalékkal gyengült a dollár ellenében, hiszen az infláció ereszkedése tápot ad a reményeknek, hogy az Európai Központi Bank tavaly nyáron megkezdett kamatemelései az eddig vártnál hamarabb adhatják át a helyüket a gazdaságsegítő monetáris lazításnak. Ebben a tekintetben áttörésről aligha lehet azonban szó, hiszen az inflációs ráták magasan a jegybank kétszázalékos célja felett maradnak. A fogyasztás élénkülése alighanem jó ideig várat magára, a háztartások további megnyugtató jelekre várnak – és talán az EKB is. 

Amint az elmúlt 12 hónapban megtudtuk, az EKB inkább menne túl magasra a kamatokkal, mint hogy túl korán álljon le

– írta Brzeski, aki szerint a jegybank két hét múlva 25 bázisponttal tovább emeli a kamatait.

A forint a nyitáskor még a 370-es vonalat kezdte el tesztelni az euró ellenében, amelyet kedden rövid időre át is tört, de aztán 371,3 környékére vonult vissza. Ez lehetett sima technikai mozgás is, mindenesetre a dollár erősödése az euró ellen alapjában véve a forint számára is kedvezőtlen, amelyet az idén általában figyelmen kívül hagyott, de időnként működhet.

Egész Európának fáj a kijózanító gazdasági pofon, amelyet a németek kaptak

Egy felülvizsgált gazdasági adat ritkán okoz akkora felzúdulást, mint az első negyedéves német GDP-ről szóló csütörtöki jelentés. Mégsem sikerült elkerülni a recessziót, sőt akár az év egészében is visszaesés jöhet a németeknél, és talán Európa egészében is. Az adatok az eurót kéthavi mélypontra pofozták a dollár ellenében, és valamelyest visszavetették a forintot is.