Borús gondolatokat ültetnek el Európában a csütörtökön közzétett felülvizsgált német első negyedéves GDP-adatok. Eltűnőben az év eleji gazdasági optimizmus, Európa legnagyobb gazdasága nem kerülte el a recessziót, és a kilátások az év egészére sem rózsásak, sőt évekkel előre sem. Az egész kontinens számára nagy kérdés, hogy lesz ebből gazdasági kilábalás, amire fájó szükség lenne, miután az és az elszabadult Európa-szerte visszavetette az életszínvonalat. A német adatok menten kéthavi mélypontra pofozták az eurót a dollár ellenében, és visszarántották a szerdán vágtába fogott forint gyeplőjét. 

Munich,,Germany,-,July,10,,2019:,Lots,Of,New,Cars
Munich, Germany - July 10, 2019: lots of new cars loaded on railway autorack wagons and ready for shipment from factories to automotive distributors
Fotó: Shutterstock

A forint idei árfolyam-erősödése is tükrözi, mekkora fellélegzést okozott Európában a tavaly egekbe szökött energiaárak visszavonulása, miközben az optimizmust a kontinensen az is táplálta, hogy Kína kilépett a pandémia miatti korlátozások béklyójából, az amerikai és európai gazdaságokat főbe kólintó kamatemelési ciklusok pedig a remények szerint idén véget érnek. Az év eleji német gazdasági adatokból is a kilábalás jeleit olvasták ki az elemzők.

Azóta jöttek már ki borúsabb számok is, csütörtökön pedig a német statisztikai hivatal azt közölte: a gazdaság nem stagnált az első negyedévben, amint az első GDP-becslés mutatta; a belföldi össztermék 0,3 százalékkal zsugorodott az előző három hónaphoz képest. Ez azt jelenti, hogy 

a német gazdaság az optimista politikusi előrejelzések ellenére recesszióba lépett, hiszen ez már a második egymást követő GDP-esés: 2022 utolsó negyedében 0,5 százalék volt a visszaesés.

Az adatok

meglepően negatív jelzéseket adnak

– reagált a Reuters jelentése szerint Christian Lindner német szövetségi pénzügyminiszter.

Nagy kérdés, a német visszaesés milyen mértékben fogja vissza az Európai Központi Bank (EKB) étvágyát a további kamatemelésekre. A német gazdaság erősen integrált az európai gazdaságokkal, az euróövezetiekkel és a keleti uniós tagállamokkal is: Magyarországnak is messze a legnagyobb külkereskedelmi partnere Németország. 

Ez hatalmas dilemma, hiszen az EKB monetáris megszorítása még inkább visszafogja az európai gazdaságokat. Ha azonban nem küzdenek elszántan az infláció ellen, annak is megvan az ára. A német gazdaság gyengélkedését például jelentős részben pont az okozza, hogy a drágulás rányomja a bélyegét a fogyasztásra, és ha ezt nagyobb béremelésekkel kompenzálnák, az tartóssá teheti az alapproblémát, a magas inflációt. A magánfogyasztás Németországban 1,2 százalékkal esett vissza az első negyedévben. A kiskereskedelmi forgalom visszaesésével számos európai országban küzdenek, a jóléti Skandináviától a közép-európai országokig, beleértve hazánkat is.

Az euró két hónapja nem volt ilyen gyenge, erősödnek a kételyek, hogy az EKB még jelentősen szigorít. Forrás: Stooq

A kilátások sem jók, miközben az év eleji átmeneti javulást mutató adatokat követően kiderült, hogy a német ipar is szenved, különösen a hatalmas autóipar.

Szinte minden elromlott a német gazdaságban, kivéve a milliomosok számát

Sorban jönnek ki a rosszabbnál rosszabb gazdasági adatok Németországban, hétfőn az ipari termelés méretes visszaeséséről számolt be a Destatis. Halvány vigasz náluk, hogy a legalább évi egymillió eurót keresők száma nőtt a legutóbbi összesítés szerint. A német gazdaságtól erősen függő Közép-Európa számára még ennyi vigasz sincs.

Az év eleji optimizmus láthatóan átadja a helyét a nagyobb realitásérzékelésnek

– kommentálta a német adatokat Carsten Brzeski, az ING globális makrofőközgazdásza. „A vásárlóerő esése, a megsoványodott ipari rendelések, az évtizedek óta legagresszívebb monetáris politikai szigorítás hatásai és a várt lelassulás az amerikai gazdaságban mind a gyengébb gazdasági aktivitás mellett szól” – tette hozzá.

A Commerzbank elemzői úgy látják:

valószínűbb, hogy az év második fele is recessziót hoz, mint hogy kilábalást 

– írta a Bloomberg. A hírügynökség közgazdászai az euróövezet egészének is baljós jeleket olvastak ki a német adatrevízióból: A német GDP-adat lefelé módosításának a méretéből az adódik – idézte tőlük a Bloomberg –, hogy valószínűleg az első negyedéves euróövezeti növekedést is leviszi. Ha minden egyéb változatlan, ez arra utal, hogy a régió gazdasága stagnált 2023 elején, de ha még egyéb változás is történik, az 

az egész régiót recesszióba fordíthatja.

Miközben a német gazdaság gyengélkedik, állandósultak a feszítő viták a német kormánykoalícióban, aminek az is a következménye, hogy Németország feladta korábbi proaktív viselkedését az Európai Uniót izgató ügyekben, és jobbára az események után kullog.  

Áll a bál Berlinben – ismét a szakadás szélén a német kormánykoalíció

Most éppen a lakások fűtését szabályozó törvényen vesztek össze a német kormánykoalíció pártjai, de a törésvonalak a külpolitikában is egyre szélesednek. Berlin forró nyár elé néz.

Többek közt arról lángolt fel a belpolitikai vita a külügyi tárcát kezükben tartó zöldek és Olaf Scholz kancellár kevésbé radikális szociáldemokratái között, kell-e visszanyesni a gazdasági kapcsolatokat – amint azt Washingtonból sürgetik – Kínával, amely a német gazdaság első számú külső partnere, miközben a német ipar problémái jelentős részben pont külkereskedelmi eredetűek. Bizarr módon a kínai kommunista párt kontrollja alatt álló Global Times helyi elemzőkre hivatkozva kedvező fejleménynek minősítette, hogy a belpolitikai viták miatt a német pártok nem tudtak dűlőre jutni a Kína-stratégiáról. Úgy legalább nem rosszabbodik a kapcsolat.

Könnyebb lenne a kínai és a német kormánynak hatékony és őszinte véleménycserét folytatni a kormányközi konzultáció június 20-án esedékes hetedik fordulójában, ha nincs egy olyan dokumentum, amely megszorításokat és előzetes feltételeket tartalmaz – írta a kínai lap.