Több mint két éve nem látott szintre csökkent a fogyasztói árak emelkedése áprilisban Kínában. A 0,1 százalékos éves szintű emelkedés mind a márciusban feljegyzett 0,7 százalékos ütemtől, mind az elemzők által várt 0,4 százaléktól elmarad, míg a havi összevetésben 0,1 százalékos csökkenés már a zsinórban a harmadik hónap, ami az árak esését jelzi.

Fotó: Shutterstock

Peking ugyancsak csütörtökön közölte a termelői árak változását áprilisban, amely éves szinten rekordmértékben, mintegy 3,6 százalékkal esett vissza, a márciusi 2,5 százalékos csökkenés után, ráadásul ez már a hetedik hónap, amikor a termelői árak éves szinten mérséklődtek. Hasonló mértékű áresést utoljára 2020 májusában jegyeztek fel, az elemzők 3,2 százalékos csökkenésre számítottak.

Mindez megerősíti a héten közzétett külkereskedelmi adatok jelzését, amely szerint az ország belső kereslete továbbra is gyengélkedik, kamatcsökkentési nyomást helyezve az ország jegybankjára. 

Noha az ország gazdasága az első negyedévben a vártnál gyorsabban növekedett, az újranyitás utáni felpattanás nem volt kiegyensúlyozott, 

így a közelmúlt adatai a feldolgozóipari termelés visszaesését mutatták, miközben az továbbra is lefelé húzza az ország gazdaságát.

Bár a koronavírus utáni újranyitás élénkíthette a szolgáltatások drágulását, ezt az élelmiszer- és energiaárak visszaesése ellensúlyozta. Az ország központi bankja ugyan már korábban csökkentette a tartalékrátával kapcsolatos elvárásokat és a betéti kamatplafon csökkentésére kérte az ország bankjait, az elemzők további monetáris lazításra számítanak az országban.

Az ország statisztikai hivatala szerint a fogyasztói árak emelkedésének további lassulását a bázishatással magyarázta, így a zöldségárak 13,5 százalékos csökkenése vagy a sertéshús áremelkedésének 9,6 százalékról 4 százalékra történő mérséklődése okozhatta. A monetáris élénkítés esélyét növeli, hogy a maginfláció is csupán 0,7 százalék volt éves szinten áprilisban, ami változatlan a márciusi értékhez képest.

Más szakértők viszont úgy látják, hogy 

a további monetáris élénkítés már nem tud jelentős mértékben gyorsítani a gazdaságon, hiszen a hitelezés már most is rekordszinten bővül. 

Az országot irányító Politbüro vezető a múlt hónapi találkozójukon a gazdaság további támogatását ígérték, különös tekintettel  belföldi keresletre – írja a Reuters.

A hírek hatására a jüan egy pont két hónapos mélypontra süllyedt a dollárral szemben, így egy zöldhasúért 6,9413-at kellett adni a kínai fizetőeszközből.