Belpolitikai villongás színesítette a vasárnapot Georgiában, megszokott régi nevén Grúziában, ahol eszkalálódott az ország elnöke és a nemzeti légitársaság alapítója közötti véleménykülönbség. A történet ott kezdődött, hogy Oroszország május elején bejelentette, hogy feloldja a Grúziával való közvetlen légi járatok négy éve fennálló tilalmát, továbbá eltörli az Oroszországba utazó grúzok évtizedes vízumkötelezettségét. 

Berlin,,Germany,-,July,2019:,Georgian,Airways,Embraer,Aircraft,And
Szabad az út Moszkvába, és már vízum sem kell a grúzoknak.
Fotó: Uskarp

Élve a kínálkozó lehetőséggel a grúz nemzeti légitársaság, a Georgian Airways újraindította közvetlen moszkvai járatait, amit az Európa-párti elnök-asszony, Salome Zourabichvili erősen nehezményezett, próbálva az orosz „baráti jobbot” félretolni, s mivel erre nem mutatkozott hajlandóság, kijelentette, hogy bojkottálni fogja a Georgian Airwayst. 

Tamaz Gaiashvili, a magánkézben lévő légitársaság alapítója a barátságtalan lépésre „frappáns” választ adott, maga utasította cégét arra, hogy

 Zourabichvilit vegyék fel a tiltó listára, mert addig „persona non grata”, amíg bocsánatot nem kér a megsértett grúz néptől. 

A Franciaországban született 71 éves elnök-asszony azonban nem érzi ezt feladatának, ő az oroszokhoz való közeledést nézi gyanakodva. Nincs ezzel egyedül, sok grúz ellenzi a Moszkvához való közeledést, amelynek csapatai az ország területének mintegy ötödét kitevő két szakadár régiót – Abháziát és Dél-Oszétiát – ellenőrzésük alatt tartják. 

Nyugatbarát tüntetők vasárnap demonstráltak is Tbilisziben a nyitást kifogásolva. Az elnöki tisztséget 2018 óta ellátó Zourabichvili feladatai jórészt protokollárisak, viszonya az oroszokkal toleránsabb álláspontot képviselő kormánnyal szemben feszültnek mondható.

Andrzej Duda - Salome Zourabichvili press conference
Salome Zourabichvili grúz elnök nem bízik az oroszokban.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A grúz kormány az elmúlt években a Moszkvával való kapcsolatok javításán dolgozott, elutasítva az ukrajnai háború miatti szankciók bevezetését Oroszországgal szemben. 

Zourabichvili viszont arra figyelmeztetett, hogy egy fenékkel két lovat nem lehet megülni, 

az ország európai integrációjának esélyeit jelentősen csökkentik a Moszkva-barát intézkedések.