Vietnám gazdasága 3,32 százalékkal nőtt az első negyedévben, ami elmarad az előző év azonos időszakában mért 5,05 százalékos bővüléshez képest, valamint lassulásnak számít a tavalyi negyedik negyedévi 5,92 emelkedéshez viszonyítva is.

Vietnam's VNG Campus As Rare Vietnam Unicorn Sets Sights Abroad After Taking On Facebook
Fotó: Bloomberg

A  globális kereslet gyengülése miatt a feldolgozóipari központnak számító délkelet-ázsiai ország exportja 11,9 százalékkal esett vissza a január–márciusi időszakban az egy évvel korábbihoz képest. Az ország legnagyobb exportbevételét jelentő okostelefonok szállítása 15 százalékkal, 13 milliárd dollárra csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, míg az elektronikai cikkek szállítása 10,9 százalékkal zsugorodott – írja a Reuters.

Az első negyedévben az ipari termelés 2,3 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest, viszont az áruk és szolgáltatások kiskereskedelmi értékesítése 13,9 százalékkal nőtt. A fogyasztói árak márciusban 0,23 százalékkal csökkentek februárhoz képest, viszont az első negyedévben az átlagos fogyasztói árak 4,18 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

Vietnám a világ legnyitottabb gazdaságai közé tartozik, ezért a gyenge külső kereslet megviseli az országot

– írta jegyzetében a Capital Economics, amihez hozzátették: a túlságosan eladósodott ingatlanszektort súlyosan érintette a hitelezési feltételek szigorodása. Az elemzők arra számítanak, hogy a külső kereslet visszaesése és a monetáris szigorítás késleltetett hatása miatt a gazdasági aktivitás gyenge marad idén. Az ázsiai ország központi bankja a hónap elején több irányadó kamatlábat is csökkentett a likviditás növelése és a támogatása érdekében.

Hanoi az idén 6,5 százalékos bővülést céloz meg, ami elmarad a tavalyi évtizedes csúcsot jelentő 8,02 százalékos gyorsulástól, bár jóval meghaladja az OECD idei várakozásait a világgazdaság átlagát illetően, még annak ellenére is, hogy az egy éve indított korrupcióellenes kampány a beruházásokat is visszafogja. Vietnám a regionális versenytársainál több és előnyösebb szabadkereskedelmi megállapodással felvértezve – és gyakran a kínai munkabérektől is elmaradó fizetésekkel – egyre nagyobb arányban csábítja a nagyvállalatok gyárait az országba.

A korrupcióra csap le, de magát lövi lábon a világ egyik legígéretesebb gazdasága

A világ legígéretesebben fejlődő feltörekvő gazdaságai közé sorolták Vietnámot, egészen a legutóbbi időkig. A szintén kommunista Kínához hasonlóan ők is lecsapnak a korrupcióra, de most már olyan intenzitással, hogy gyakorlatilag leállnak a beruházások, lépni sem mer már senki. A gazdasági hatások a bankoktól az ingatlanszektorig mindenütt érzékelhetők.