Finnország szokatlan problémával küzd: míg pár hónappal ezelőtt energiahiányban szenvedtek, a tiszta áram jelenleg olyan bőséges, hogy szerdán negatívba küldte az energiaárakat – írta az Insider.

The,Old,Merikoski,Hydro-electric,Power,Plant,,Which,Has,Produced,Environmentally
the old Merikoski hydro-electric power plant, which has produced environmentally friendly electricity in downtown Oulu since 1948.
A finnországi Merikoski vízerőmű.
Fotó: Shutterstock

Miközben Európa nagy része energiaválsággal küzd, a skandináv ország arról számolt be, hogy az energia spot árai napok óta nulla alá zuhantak.

Bár nem sokkal, de a zéró alá került az áram ára. A bőséges termelést pedig az még szebbé teszi, hogy ez majdnem kibocsátásmentes

– nyilatkozta Jukka Ruusunen, a Fingrid hálózatüzemeltető vezérigazgatója.

Az árcsökkenés hátterében a megújuló energiaforrások váratlan túlkínálata áll, valamint az, hogy maguk a finnek is jóval kevesebb áramot használnak, mint az orosz–ukrán háború előtt.

Ez figyelemre méltó fordulat az ország számára, amely tavaly télen még súlyos energiaválsággal küzdött, és a kormánynak külön figyelmeztetést kellett kiadnia, hogy a lakosságnak oda kell figyelnie az áramfogyasztásra. Ez amiatt következett be, hogy az ukrajnai invázió után a finnek betiltották az energiaimportot Oroszországból.

Az idén áprilisban üzembe helyezett atomreaktor azonban jelentős új energiaforrást biztosított a mintegy 5,5 millió lakosú Finnországnak.

Az Olkiluoto 3, az Európában több mint 15 éve elsőként üzembe helyezett új atomreaktor 75 százalékkal, a decemberi megawattóránkénti 245,98 euróról áprilisban 60,55 euróra csökkentette az áram árát Finnországban.

A mostani helyzetért azonban a megújuló energiaforrások a felelősek: tavasz eleje óta több észak-európai országban árvízriadót kellett hirdetni, miután a meleg időjárás hatalmas mennyiségű olvadékvizet hozott le a hegyekből – 

ez pedig túlhajtotta a finn vízerőműveket, amelyek akár nyár közepéig is folyamatos, bőséges áramellátást tudnak biztosítani.

A skandináv ország most a gyenge energiaellátás ellenkező problémájával küzd, ugyanis bevétel nélkül az energiaszolgáltatók nem tudnak normálisan működni. Mivel a vízellátást nem lehet szabályozni, az energiavállalatok most arról tárgyalnak, hogy az atomreaktorok vegyenek vissza a termelésükből addig, amíg ki nem egyensúlyozódik a piac.

Ez mindenesetre jó hír a finneknek, akik 2035-re szén-dioxid-semlegesek szeretnének lenni, a megújuló energiaforrások pedig kétségtelenül bizonyítottak az utóbbi időben.

Kitartottak az atomenergia mellett a finnek, meg is lett az eredménye

Vasárnap megkezdi az áramtermelést Európa legnagyobb atomreaktora Finnországban.