Nemzetközi gazdaság

Megkapja a Patriot rakétarendszert Litvánia is

A német Patriotok Szlovákiából Litvániába költöznek át. Németország a Baltikum megerősítésén munkálkodik.

Patriot légvédelmi rakétarendszerrel is hozzájárul Németország a júliusi vilniusi NATO-csúcs biztonságához – közölték pénteken Berlinben. A védelmi minisztérium közleménye szerint Litvánia lesz a német hadsereg (Bundeswehr) Szlovákiában telepített Patriot-ütegeinek új állomáshelye.

Lambrecht visits Bundeswehr soldiers in Slovakia
Patriot
Patriot rakétarendszert kap Litvánia is.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A július 11-én kezdődő kétnapos NATO-csúcsra időzített állomáshelyváltás egy nagyobb szabású művelet része, amelyben Lengyelországból is átvezényelnek a légvédelmi rakétarendszer használatához szükséges egységeket, és egyéb szárazföldi, tengeri, légi védelmi képességeket is mozgósítanak a találkozó biztosítására.

A Bundeswehr röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása után, 2022 márciusában telepített két Patriot-üteget Szlovákiába 300 katonával együtt. Ez a küldetés júliusban véget ér, azonban Németország számára továbbra is kiemelt fontosságú az Ukrajnával szomszédos ország biztonsága.

Ezért a többi között 15 Leopard 2A4 típusú harckocsival támogatják a szlovák hadsereget, emellett telepítenek két Mantis típusú légvédelmi rendszert.

A tárca korábbi tájékoztatása szerint a Mantis-ütegek az ukrán határ térségében fekvő Nagymihálynál (Mihalovce) működő ukrán katonai járműjavító állomás védelmét szolgálják majd.

Valóban megsérülhetett az Ukrajnába telepített Patriot légvédelmi rendszer, de így is működőképes

Bár az amerikai és az ukrán kormány nem hajlandó megerősíteni a Patriotot ért támadást, egyre több jel szerint az oroszok valóban kárt tettek a légvédelmi rendszerben. Az Ukrán Fegyveres Erők szóvivője a világsajtóban megjelent hírekre reagálva elmondta, hogy egy Patriot rendszert nem lehet egyetlen rakétával megsemmisíteni, mivel annak egységei egymástól nagyobb távolságra vannak elhelyezve. Ennek ellenére valóban találatot kaphatott a rendszer egy részegysége, ám a hírek szerint így is működőképes.

 

Németország légvédelmi rakétarendszer Litvánia Ukrajna Patriot
Kapcsolódó cikkek