A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet májusi német üzleti hangulatindexe 91,7 pontra esett vissza az áprilisi 93,6-ról. Ez elmaradt az elemzők 93 pontos becslésétől. Javulás csupán a várakozásokban van: ez 94,8 pontra erősödött az áprilisi 92,2-ről, ami alaposan rácáfolt a szakértők 91,9 pontos konszenzusára.

Carpenter,In,Furniture,Factory,Inspecting,Piece,In,Qa,Being,Satisfied
Fotó: Shutterstock

Ez egyben az index első havi csökkenését jelenti tavaly október óta, az esést iparági várakozások jelentős romlása okozza: a közelmúltbeli kamatemelések és a továbbra is magas miatt valószínűleg jelentősen kevesebb új megrendelést kapnak a vállalatok. Áprilisban az előző év azonos időszakához képest 7,2 százalékos volt a német pénzromlás.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a vártnál sokkal nagyobb mértékben romlott a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet német gazdasági hangulatindexe májusban: a piacok által jelzett mínusz 5,3 helyett mínusz 10,7 pontra zuhant az áprilisi 4,1-ről. A jelenlegi feltételek megítélése szintén romlott, mínusz 32,5-ről mínusz 34,8 pontra, ez azonban még mindig jobb a várt mínusz 37 százaléknál. A német ZEW-index az egymást követő második hónapban romlott. Az adatok alapján a pénzpiaci szakértők arra számítanak, hogy Németország enyhe recesszióba süllyedhet.

Scholz megszorítana, koalíciós szövetségesei berzenkednek

Olaf Scholz német kancellár és pénzügyminisztere, a liberális Christian Lindner húszmilliárd euróval csökkenteni tervezi a 2024-es költségvetés kiadásait. A cél: megvágni minden tárca büdzséjét a védelmi tárca kivételével, de a lépés valószínűleg súlyos feszültségeket okoz majd a koalícióban. A Zöldek ugyanis inkább adóemelésekből finanszíroznák a hiányt, méghozzá a leggazdagabbak terheinek növelésével. Lindner olyan politikailag érzékeny területeken is alkalmazna megszorításokat, mint a segélyezés, Scholz ezt elkerülné.