Nemzetközi gazdaság

Scholz: Németország kész megvédeni a Baltikumot külső támadás esetén

A német kancellár észtországi útján megerősítette hazája elkötelezettségét a balti NATO-szövetségesek védelme mellett. Olaf Scholz észt, lett és litván vezetőkkel tárgyalt.

Olaf Scholz német kancellár pénteki észtországi látogatásán megerősítette: hazája elkötelezett a balti NATO-szövetségesek védelme mellett egy ellenük irányuló esetleges támadás esetén. Mindemellett nyitva hagyta azt a kérdést, hogy mennyi német katonát készülnek Litvánia területén állomásoztatni egy korábbi ígéret alapján, miszerint egy 3-5 ezer fős dandárt küldenek a balti országok védelmére.

Olaf Scholz in Estonia
Fotó: AFP

Továbbra is kényes a biztonsági helyzet itt, a Baltikumban, a keleti szárnyán

– jelentette ki a szociáldemokrata politikus észt, lett és litván hivatali kollégái oldalán.

Hozzátette, hogy Berlin kész minden négyzetcentiméternyi NATO-területet megvédeni bármilyen támadással szemben. Mint mondta, a szükséges lépéseket előkészítették.

A német hadsereget következetesen Közép- és Észak-Európa védelmére alakítjuk át

– emelte ki a kancellár.

Scholz mindemellett arról biztosított mindenkit, hogy az Ukrajnának szállított német fegyvereket nem fogják bevetni Oroszország területén.

A német hadsereg 2022 őszétől fogva tartja készenlétben a Vorpommern nevű dandárt Litvánia védelmére. Ugyanakkor Litvániában eddig egy harcálláspontot építettek ki, amelyben mintegy 20 katona teljesít szolgálatot.

A létesítmény arra szolgál, hogy ott fegyvereket és egyéb hadfelszerelést tartsanak készenlétben. Szükség esetén így tíz napon belül képesek átvezényelni a katonákat Németországból. Ezenfelül további 760 német katona szolgál Litvánia területén egy német vezetésű NATO-harccsoportban.

Szergej Lavrov: Oroszország elkötelezett a diplomáciai rendezés mellett

Az orosz külügyminiszter kínai kollégájával tárgyalt Moszkvában. Lavrov szerint Moszkva és Peking partnersége erős.

 

Németország Baltikum Olaf Scholz dandár
Kapcsolódó cikkek