Adatok és információk visszatartása miatt súlyos büntetést szabott a romániai versenytanács a francia Lactalis érdekeltségébe tartozó tejipari cégekre. Az intézmény összesen 2,9 millió eurónak megfelelő, 14,3 millió lejes (1 lej 75 forint) bírságot rótt ki az Albalact, Covalact és Dorna Lactate társaságokra egy két hónappal ezelőtt végrehajtott akció nyomán. 

Agriculture,Industry,,Farming,And,Animal,Husbandry,Concept,-,Herd,Of
Fotó: Ground Picture

A versenyhivatal közleménye szerint a tejipari vállalatokat azért szankcionálták, mert a rajtaütésszerűen végzett helyszíni kiszállás során megtagadták a hozzáférést az ellenőröktől a cég munkatársainak elektronikus postafiókjához vagy egyéb üzenetváltásához. A versenytanács ellenőrei március 28. és 30. között folytattak előre be nem jelentett vizsgálatot a célzott társaságok székhelyein. 

Mint arról beszámoltunk, kartellgyanú miatt átfogó akciót indított a romániai gazdasági versenyhivatal annak kivizsgálására, hogy történt-e megállapodás a termelők között különböző élelmiszerek árának megállapításakor. 

A hatóság tizenhárom cégnél tartott rajtaütésszerű ellenőrzést márciusban, elsősorban napraforgóolajat, vajat és cukrot előállító, forgalmazó társaságoknál, köztük a most megbüntetett tejipari vállalatoknál. 

A versenytanács szerint fennáll a gyanú, hogy bizonyos termelők visszaéltek a gazdasági helyzettel, vagyis az emelkedésével, és megállapodtak abban, hogy egyes termékek esetében nagyobb mértékben emelik az árakat. A versenyszabályok áthágása révén nagyobb, meg nem érdemelt haszonhoz jutottak az előzetes információk szerint. 

Napi 30 ezer euró

Bogdan Chiritoiu, a versenytanács elnöke szerint a Lactalis cégcsoport tagjai bizonyos adatokat a rendelkezésükre bocsátottak ugyan, ám a francia anyacég alkalmazásában álló ügyvezető birtokában lévő dokumentumokat már nem szolgáltatták ki. Arra hivatkoztak, hogy a bukaresti hatóságoknak Franciaországban kiállított felhatalmazással kell rendelkezniük. 

„Ezzel gyakorlatilag megtagadták, hogy alávessék magukat az ellenőrzésünknek.”

A büntetésen kívül minden egyes napra további 30 ezer eurós bírságot kapnak, amíg nem adják át nekünk a kért adatokat.

„Rendkívül fontos számunkra, hogy minden információt megkapjunk a cégektől; bennünket nem érdekel, ha valamelyik vállalatnak a Bahamákon található a szervere” – jelentette ki egy hét végi konferencián Chiritoiu. Hozzátette, mindez még nem jelenti, hogy a cégek felelősségre vonhatók a vélelmezett kartell miatt, az alapvizsgálat ugyanis még nem zárult le. 

A román versenyhivatal munkatársainak helyszíni vizsgálódása a bukaresti táblabíróság jóváhagyásával történt. A romániai versenyjogi szabályok értelmében a gazdasági versenyhivatal ellenőreinek jogukban áll bármilyen, az adott vizsgálat tárgyát képező információt igényelni a kereskedelmi társaságoktól. 

Azok a cégek, amelyek megtagadják az együttműködést, vagy akadályozzák a versenytanács munkatársainak tevékenységét, előző évi üzleti forgalmuk 0,5 és 10 százaléka közötti összegnek megfelelő bírsággal sújthatók. 

A piac egyötöde a tét

A világ egyik legnagyobb tejipari vállalatának számító francia Lactalis érdekeltségébe tartozó társaságoknak egyébként 20 százalékos a részesedésük a tej és tejtermékek romániai piacán. A 2000 alkalmazottat foglalkoztató cégcsoport évente mintegy 250 millió liter tejet dolgoz fel, és 250 ezer tonna terméket értékesít az országban, 2021-ben 1,2 milliárd lejes forgalma volt.