A kereskedelmi bankok hitelkamatai és az EKB irányadó kamata közötti különbség történelmi csúcsra tágult, ami jócskán megnehezíti az EKB dolgát az csökkentésében.

Euro,Coin,Gears,And,Cog,Wheels,-,European,Financial,System
Fotó: Mopic

Az euro short term rate (ESTR), vagyis az eurozóna bankjainak overnight irányadó kamata 10,5 bázisponttal marad el az EKB irányadó kamatának 3,75 százalékos szintjétől – ilyen nagy különbség 15 éve nem volt a két kamat között. Ez erős jele annak, hogy 

a jegybank agresszív kamatemelései nem terjednek tova a bankrendszerben és a gazdaságban. 

Philip Lane, az EKB vezető közgazdásza és Isabel Schnabel, a jegybank németek által delegált igazgatósági tagja a közelmúltban egyaránt felhívta erre a figyelmet: akadozik a monetáris transzmisszió.

A dolog hátterében az áll, hogy a bankok úsznak a likviditásban. Az EKB adatai szerint április végén 4,1 ezer milliárd euró többletlikviditás mutatkozott az eurózóna bankrendszerében, ami csaknem 3 százalékos növekedés. Ez részben annak tudható be, hogy 

az EKB arra ösztönözte tagállamainak kormányait, hogy ne nála parkoltassák a pénzeszközeiket,

részben pedig az elmúlt évek ultraalacsony finanszírozási költségei állnak a háttérben. Májusban a központi bank a nála elhelyezett betétekre az ESTR-nél 20 bázisponttal alacsonyabb kamatot fizet, így a Société Générale értékelése szerint a tagállamok kincstárai igyekeznek máshol parkoltatni a náluk lévő pénzállományt.

 

A fölös likviditás ellenére az európai bankok hitelezési tevékenysége erősen lefékeződött az első negyedévben. A Danske Bank elemzése szerint az ESTR és az EKB irányadó kamata közötti különbség az év második felében szűkülhet, mivel élénkül a hitelek iránti kereslet, a gazdasági szereplők elkezdik fizetni az ultraalacsony kamaton bár, de nagy volumenekben felvett hitelek kamatait, valamint az EKB is szigorítja kötvényvásárlási programját.

A piaci szereplők latolgatják azt is, hogy a jegybank mikor kezdheti el a kamatcsökkentéseit

az egyre csak fenyegető árnyékában – a legvalószínűbb szcenárió szerint erre már jövő márciusban sor kerülhet.