Donald Trump azt akarja, hogy az Egyesült Államok fizetésképtelenné váljon, amennyiben a demokraták nem egyeznek bele kiadáscsökkentésbe az adósságplafon emeléséért cserébe. „Azt mondom a republikánusoknak – képviselőknek, szenátoroknak –, hogy ha (a demokraták) nem mennek bele masszív csökkentésbe, akkor engedni kell a fizetésképtelenséget” – mondta a volt elnök, aki ismét harcba száll a Fehér Házért, és jelenleg a republikánus párt legerősebb jelöltaspiránsa.

Ex-president Donald Trump appears at CNN town hall meeting
(FILES) In this file photo Former US President Donald Trump speaks during a Make America Great Again rally in Manchester, New Hampshire, on April 27, 2023. A combative Donald Trump made a rare live appearance on CNN on May 10, 2023, repeating his false claims about the 2020 election, hurling insults and mocking a former magazine columnist he was found liable of sexually abusing and defaming.Trump, during a one-hour "town hall" on the cable television network that he regularly denounced as "fake news" while in the White House, took questions on a broad range of subjects including the war in Ukraine, the debt limit, immigration and his multiple legal challenges. (Photo by Joseph Prezioso / AFP)
Donald Trump szerint az amerikai kormány úgy szórja a pénzt, mint egy részeg tengerész.
Fotó: AFP

Meggyőződése azonban, hogy nem jutnak el erre pontra, mert a demokraták „abszolút beadják a derekukat”, mert el akarják kerülni a fizetésképtelenséget. „De még az is jobb, mint amit most csinálunk, mert pillanatnyilag úgy szórjuk a pénzt, mint egy részeg tengerész” – jelentette ki a CNN által szervezett választási vitán.
A riporter sürgetésére megismételte: 

Jobb, ha most tesszük meg, mint később, mert meg kell mentenünk az országot. Az országunk haldoklik. Tönkreteszik az országot az ostoba, a nagyon ostoba emberek.


Trump alig pár héttel azelőtt szólalt meg az ügyben, hogy az Egyesült Államok Janet Yellen pénzügyminiszter figyelmeztetése szerint kifogy a pénzből, és nem tudja tovább fizetni a számlákat az adósságplafon emelése nélkül. Az adósságplafon körüli politikai csatározás egyre nagyobb feszültséget generál a piaci szereplők között, a tőzsdék azonban egyelőre nem remegtek meg.

JAPAN-G7-FINANCE
US Treasury Secretary Janet Yellen takes questions from journalists during a press conference at the G7 meeting of Finance Ministers and Central Bank Governors at Toki Messe in Niigata on May 11, 2023. (Photo by Shuji Kajiyama / POOL / AFP)
Janet Yellen szerint gazdasági katasztrófával fenyegeti a globális pénzügyi rendszert is az adósságplafon emelése nélkül.
Fotó: AFP

Yellen már korábban figyelmeztetett, hogy gazdasági katasztrófával fenyegeti az amerikai háztartásokat és a globális pénzügyi rendszert is, ha nem emelik időben az adósságplafont. Ezt most ismét megerősítette Japánban, a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-ek pénzügyminisztereinek háromnapos tanácskozása előtt tartott sajtótájékoztatóján. 

Figyelmeztetett, hogy az adósságplafon emelésének elmaradása aláásná Washington nemzetközi vezető szerepét, és veszélybe sodorná a nemzetbiztonságot.


A Yellen előrejelzése szerint június 1-jére várható fizetésképtelenség „gazdasági és pénzügyi katasztrófát okozhat”, ami „globális visszaesést váltana ki” és valószínűleg „messze visszavetné a világot”, fogalmazott. „A fizetésképtelenség őszintén szólva elképzelhetetlen. Amerikának soha nem lenne szabad fizetésképtelenné válnia” – tette hozzá.

US-POLITICS-BIDEN-CONGRESS-DEBT
US Speaker of the House Kevin McCarthy (R-CA) takes questions from reporters after a meeting about the United States's debt ceiling in the Oval Office of the White House May 9, 2023 in Washington, DC. Biden and Republican leaders met in hopes of breaking an impasse over the US debt limit. The lifting of the national debt ceiling  allows the government to pay for spending already incurred. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Kevin McCarthy a többi kongresszusi vezetővel együtt pénteken egyeztet újra Joe Bidennel.
Fotó: AFP


Az újságírói kérdésre, hogy van-e hosszú távú megoldás a visszatérő problémakezelésére, Yellen azt javasolta, hogy jobb lenne, ha az amerikai törvényhozás lemondana arról, hogy megszabja a kormányzati hitelfelvételre vonatkozó felső határt. 

Személy szerint úgy gondolom, hogy más rendszert kellene találnunk. A kongresszus eltörölhetné az adósságplafont, vagy másképp kezelhetné a kérdést 

– válaszolta.
Joe Biden elnök pénteken egyeztet ismét a kongresszus két házának vezetőjével, köztük a Trump támogatójának számító Kevin McCarthy képviselőházi elnökkel az adósságplafonról. Az első megbeszélésük eredménytelenül zárult.