Az alacsonyabb adóbevételek miatt a vártnál jóval korábban, június 1-jén képtelenné válhat a hitelei törlesztésére az Egyesült Államok, ha nem emelik meg az adósságplafont, figyelmeztetett a kongresszus vezetőinek írt levelében Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter. Előbbre hozta az úgynevezett X napot a pártoktól független Kongresszusi Költségvetési Hivatal (Congressional Budget Office – CBO) is, amelynek becslése szerint „jelentősen nőtt az esélye annak, hogy a pénzügyi tárca június elején kifut a pénzből”. A Goldman Sachs múlt héten még úgy becsülte, hogy július vége felé jön csak el ez az idő. 

US Treasury Secretary Janet Yellen
WASHINGTON, DC, UNITED STATES - APRIL 20: US Treasury Secretary Janet Yellen makes statements to the press at Johns Hopkins University on the economic relations between the United States and China, on April 20, 2023 in Washington, United States. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Janet Yellen korábbra tette az X napot a vártmál.
Fotó: Celal Gunes


Yellen figyelmeztetésére Joe Biden elnök május 9-ére a Fehér Házba kérette a törvényhozás két házának demokrata és republikánus vezetőit, hogy egyeztessenek az adósságplafon emeléséről, de nem lesz könnyű dűlőre jutni. Bár a republikánus többségű képviselőház megszavazta a plafon 1500 milliárd dolláros emelését, a törvényjavaslat átfogó, 4500 milliárdos kiadáscsökkentéseket tartalmaz a következő évtizedre vonatkozóan, és kizárt, hogy átmenjen a demokrata irányítás alatt lévő szenátuson, majd az elnök aláírja azt.
Ráadásul az idő is jobban sürget, mint ahogyan első pillantásra látszik. 

Bár legalább egy hónap van még az X napig, csupán nyolc olyan nap van májusban, amikor a képviselőház és a szenátus is egyszerre ülésezik,

 emlékeztetett tudósításában a CNBC.
A Fehér Ház ez elmúlt két hónapban nem volt hajlandó tárgyalni a kérdésről Kevin McCarthyval, a képviselőház republikánus elnökével, azt követelve tőle, hogy feltételek nélkül egyezzen bele az adósságplafon emelésébe. Chuck Schumer, a szenátus demokrata vezetője a héten is élesen bírálta a képviselőház által elfogadott törvényjavaslatot, azzal vádolta a republikánusokat, hogy „a képviselőház elfogadhatatlan és nagyon szélsőséges pozícióba zárásával még valószínűbbé tették a nemfizetést, és még jobban eltávolítottak minket egymástól”.

Speaker of the United States House of Representatives Kevin McCarthy in Jerusalem JERUSALEM - MAY 1: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "ISRAELI GOVERNMENT PRESS OFFICE (GPO) / AMOS BEN-GERSHOM / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu and Speaker of the United States House of Representatives Kevin McCarthy        meet as part of the General Assembly meeting for the Knesset's summer term opening, in Jerusalem on May 1, 2023. Amos Ben-Gershom (GPO)/HAndout / Anadolu Agency (Photo by Amos Ben-Gershom (GPO)/HAndout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A képviselőház elnöke Izraelben tartózkodott, amikor elhangzott a figyelmeztetés.
Fotó: AFP

Bár a piacokon eddig nem okozott különösebb hullámokat a félelem, hogy az Egyesült Államok nem tudja tovább fizetni az adósságát, a Goldman Sachs szerint ez megváltozhat, hogy a pénzügyminisztérium pontosan meghatározta annak dátumát.
Az eset precedens nélküli lenne és megrázná az egész világgazdaságot. A jelenlegi, 31 400 milliárd dolláros plafont január 19-én érték el, a pénzügyminisztérium azóta speciális számviteli manőverekkel biztosítja, hogy a kormány fizetni tudja a kötvényeseket és a nyugdíjasokat.

Egy hasonló politikai harc 2011-ben már a fizetésképtelenség határára sodorta a világ legnagyobb gazdaságát, amely emiatt elveszítette elsőrangú hitelminősítését. A tárgyalások azonban szakértők szerint most még az akkorinál is nehezebbek lesznek.

Májusban csak nyolc napig ülésezik egyszerre a kongresszus két háza.
Fotó: Daniel Slim


Van azonban némi reménysugár is. Ha az államkincstár túljut a június eleji juttatások kifizetésén, akkor a Reuters által megkérdezett elemzők szerint jelentős készpénzbevételre tehet szert a június 15-én esedékes negyedéves adóbefizetésekből. 

Ezután a kincstár június 30-án 143 milliárd dollárhoz juthatna azzal, hogy felfüggeszti a kormányzati nyugdíjalapoknál tartott lejáró értékpapírok újbóli befektetését. Az adóbevételekkel együtt ez lehetővé tenné a számlák kifizetését júliusig.


Az adósságplafon körüli csaták azonban valószínűleg még évekig folytatódnak, mivel a költségvetés egyre nagyobb részét teszik ki az olyan ellátási programok, mint a társadalombiztosítás és a Medicare, és az ezekre fordított összegek az előrejelzések szerint a népesség elöregedésével drámai mértékben növekedni fognak.