Május elején átadták Horvátország legújabb és legnagyobb napelemparkját a közép-dalmáciai Obrovacon. A 8,73 MW teljesítményű létesítmény a jövőben háromezer háztartást lát el villannyal. 

Az új erőmű ellenére délnyugati szomszédunk nem lehet elégedett, az unióban ugyanis sereghajtó az egy lakosra jutó felhasználásában. 

Novo mesto, Trebnje region, Croatia - February 23-th 2014: Solar park within a farm. Sustainable and independent electricity, thanks to solar energy.
Fotó: Shutterstock

A legfrissebb adatok szerint az adriai országban jelenleg 220 megawattnyi napelem működik, ezzel pedig csak Litvániát sikerült megelőzniük. Összehasonlításként: Magyarországon jelenleg több mint 2000 megawattnyi napelem üzemel. Szomszédunk adatai azért is meglepők, mert Horvátország adottságait tekintve ennél jóval többre lenne képes. Az illetékes tárca számításai szerint a jelenleg alkalmazott technológiákkal délnyugati szomszédunk évente 830 terrawatórányi áramot is képes lenne előállítani, ami az ország teljes áramszükségletének több mint a tízszerese. 
 

Érdektelenség és adminisztráció 
 

A nyugat-balkáni állam gyenge teljesítményét a Jutarnji List című horvát lap szerint befolyásolja a telepítésükhöz szükséges bonyolult adminisztráció. 

Egy napelemfarm engedélyeztetése igen hosszadalmas, gyakran évekig tartó folyamat, ráadásul a megtérülése is lassú, emiatt a horvátok nem érdeklődnek a szoláris panelek iránt.

 Ezen állapotokon a kormány változtatni szeretne, ezért ígéretet tettek az adminisztrációs folyamatok felgyorsítására. Ez azért is fontos lenne, mert a napenergia megoldhatná a szárazföldtől távol eső szigetek áramellátását. Ezeket a területeket ugyanis eddig víz alatti kábelekkel kötötték össze az országos hálózattal, ami igen drága, ráadásul a vezetékeket többnyire az 1970-es években építették ki, a karbantartásuk pedig egyre költségesebb. 
 

Mégis élen járnak a zöldenergiában 
 

Bár napenergia terén bőven van hová fejlődniük délnyugati szomszédainknak, a megújuló energiafelhasználásban bőven az uniós átlag felett teljesítenek. Ez elsősorban az ország területén áthaladó folyóknak és a rajtuk működő 37 vízerőműnek köszönhető. A vízből Horvátország évente átlagosan több mint 5200 gigawattóra áramot állít elő, ami az ország energiaigényének a 32 százaléka.