India a világ harmadik legnagyobb olajimportőre és -felhasználója, és hidegen hagyja a nyugati országok Oroszország elleni szankciós intézkedéssorozata. A feltörekvő gazdaság legnagyobb beszállítója már fél éve Oroszország, amelyet Irak és Szaúd-Arábia követ. Míg az oroszoké nőtt, addig az eladott iraki olaj mennyisége 3,1 százalékkal, a szaúdié pedig 11 százalékkal esett áprilisban az előző hónaphoz képest.

INDIA-RUSSIA-OIL-TRADE-SANCTION
A general view of the Guwahati Refinery operated by Indian Oil Corporation is pictured in Guwahati on March 30, 2023. On March 29 Russian oil giant Rosneft announced a deal with Indian Oil to substantially increase oil supplies to the firm. India has emerged as a major buyer of Russian oil since the Ukraine war. (Photo by Biju BORO / AFP)
India oroszolaj-importja rekordszintet ért el áprilisban. Az indiai olajfinomítókban egyre több oroszországi nyersanyagot dolgoznak fel.
Fotó: AFP

 

A világ legnépesebb országa áprilisban napi 1,9 millió hordó orosz olajat importált, 4,4 százalékkal meghaladva a márciusit, és az ország teljes beszerzésének kétötödét adta.

Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága az olajimportjának 43,6 százaléka Azerbajdzsánból, Kazahsztánból és Oroszországból érkezett. Mivel az indiaiak az oroszoktól lényegesebben olcsóbban kapják a fekete aranyat, a közel-keleti olaj részesedése 44, az afrikaié pedig 3,4 százalékra csökkent a múlt hónapban. Az OPEC-tagok részesedése rekordalacsony arányt, csupán 46 százalékot tett ki az Indiába érkezett összes olajból – írta meg a Reuters kereskedelmi adatokra hivatkozva. Ez nemcsak az olcsó orosz olaj miatt történhetett így, hanem mert Újdelhi igyekszik diverzifikálni a beszerzéseit és csökkenteni függőségét a közel-keleti nyersolajtól.

Szabadkereskedelmi megállapodás készül Oroszország és India között

Előrehaladott tárgyalásokat folytat Oroszország és India egy szabadkereskedelmi megállapodásról, ez az egyik fő témája az orosz miniszterelnök-helyettes egyeztetéseinek Delhiben.