Az uniónak sürgősen „háborús gazdasági üzemmódra” kell kapcsolnia, hogy újra képes legyen az önálló védelemre – közölte az Európai Bizottság belső piacért felelős vezetője, Thierry Breton. Az orosz–ukrán háború miatt vészesen alacsonyak a készletek, és szerinte az EU nem engedheti meg magának, hogy csak az USA-ra támaszkodjon – írta a Politico.

EU Commissioner for Internal Market Thierry Breton
Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Breton az Európai Védelmi Csúcstalálkozó résztvevőinek 1 milliárd eurót ígért az unió védelmi alapjából, hogy a tagállamok minél gyorsabban fel tudják tölteni a készleteiket, miközben az ukrajnai fegyverszállítmányok sem szünetelnének.

Ukrajna orosz inváziója teljesen átalakította Európa biztonsági helyzetét, és sürgősen alkalmazkodnunk kell ehhez az új geopolitikai környezethez. Fel kell fegyverkeznünk, és a Európai Bizottság kész arra, hogy minden akadályt elhárítson a gyártók elől

– jelentette ki a piaci biztos. Breton emellett kiemelte, hogy egy teljesen új közbeszerzési rendszerrel egyszerre lehetne lábra állítani az összes tagállam hadseregét.

A múlt héten a bizottság jóváhagyta az EU lőszergyártási kapacitásának növelésére irányuló terveket, amelyek szerint a fegyvergyártás fellendítésére 500 millió eurót juttatnának uniós forrásokból az európai lőszergyáraknak, a tagállamok és más források mintegy 500 millió eurós társfinanszírozásával kiegészítve.

Micael Johansson, a svéd Saab repülőgépipari és védelmi vállalat vezérigazgatója szerint a korábban kitűzött 

egymilliós lőszergyártási kapacitásra vonatkozó cél reális, és csak a svédországi üzemükből ebből 400 ezret tudnának biztosítani.

„Már holnap léphetünk, ha a bizottság eldönti, hogy kinek küldjük a lőszert, de az Európai Beruházási Banknak addig össze kell szednie magát, hogy végre elkezdje támogatni a védelmi szektort” – nyilatkozta Johansson. A vezérigazgató szerint Európa túlságosan az Egyesült Államoktól függ, és nem engedheti meg magának, hogy egy tengerentúli szövetséges miatt védtelenül maradjon.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője a csúcstalálkozó résztvevőinek elmondta, hogy a tagországok a következő három évben 70 milliárd eurót költenének a védelmi kapacitásaik növelésére.

Bár nem voltam rajongója Donald Trump volt amerikai elnöknek, de egy dologban igaza volt: az európaiak nem viselik a védelmi terhek rájuk eső részét a NATO-n belül. Ez a helyzet tarthatatlan

– jelentette ki Borrell.

Kifogyott az üzemanyag az amerikai hadigépezetből

A hidegháború után ellustult a védelmi ipar, hiányosságai most a reflektorfénybe kerültek.