Nemzetközi gazdaság

Zelenszkij: a Pentagon-iratok kiszivárgásának eltitkolása nehéz helyzetbe hozta Ukrajnát

Volodimir Zelenszkij szerint a Fehér Ház nem kommunikált megfelelően Kijevvel a kényes ügyben. A Pentagon-iratokban az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban is nyilvánosságra kerültek érzékeny információk.

„A Fehér Ház nem tájékoztatta előzetesen az ukrán vezetést az amerikai katonai hírszerzési dokumentumok április elején világszerte nagy figyelmet keltett kiszivárogtatásáról, ami hátrányt okozott Ukrajnának” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij a The Washington Postnak adott interjújában.

This handout picture taken and released by the Ukrainian Presidential Press Service on April 30, 2023, shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky taking part in a ceremony marking Border Guards Day in Kyiv, amid the Russian invasion of Ukraine.
Volodimir Zelenszkij szerint a Fehér Ház nem értesítette a Pentagon-iratok kiszivárgásáról az ukrán vezetést.
Volodimir Zelenszkij szerint a Fehér Ház nem értesítette a Pentagon-iratok kiszivárgásáról az ukrán vezetést.
Fotó: AFP

Az ukrán elnök arról beszélt, hogy a Fehér Ház és a Pentagon nem figyelmeztette sem az ukrán vezetést, sem személyesen őt az online térben hetekig észrevétlenül keringő minősített hírszerzési dokumentumok kiszivárgásáról.  Állítása szerint 

az információ visszatartása egy csúfos történet, amely nem tesz jót a Fehér Ház megítélésének, és nem tesz jót az Amerikai Egyesült Államok hírnevének sem.

Az ukrán elnök megjegyezte továbbá azt is, hogy nem veszélyeztetheti az ukrán államot és az amerikaiak támogatását azzal, hogy kifejezi az érzéseit.

Ahol őszintén beszélhetek, ott megteszem. De ez nagy kockázatot jelent

– tette hozzá Zelenszkij.

Az ukrán elnök kijelentéseire reagálva a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa közölte, hogy más ügyek mellett az adatszivárogtatás kérdésében is folyamatos kapcsolatban állnak ukrán kollégáikkal, ám a magánbeszélgetések részleteit nem hozzák nyilvánosságra.

Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter több partnerrel, köztük Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel is egyeztetett a szivárogtatással kapcsolatban.

Reznyikov április 12-én azt közölte, hogy a Pentagon online közzétett, egyebek között az ukrajnai háború állítólagos állásának részleteit egyhavi kitekintésben bemutató dokumentumai igaz és hamis információk keverékét tartalmazzák az ország haderejének állapotáról.

A The Washington Post a titkosított iratokra hivatkozva ugyanakkor rámutatott, hogy az amerikai kormány kétségeit fejezte ki az oroszok által elfoglalt ukrajnai területek visszafoglalására irányuló, tavasszal várható ellentámadás remélt sikerével kapcsolatban.

Az események hatására Kijev hírzárlatot rendelt el a tavaszi ellentámadásról.

Az amerikai hírszerzési adatok kiszivárogtatásával egy 21 éves férfit gyanúsítanak, akit április 13-án vették őrizetbe a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei. Jack Teixera a massachusettsi Otis légibázison dolgozott, és feladatköre alapján állítólag a legmagasabb szintű biztonsági engedélyekkel rendelkezett. A specialistát nemzetvédelmi információk illetéktelen birtoklásával és továbbításával vádolják, ami a kémkedésről szóló törvény alapján bűncselekménynek számít. A férfit már bíróság elé is állították. Ha elítélik, 25 éves börtönbüntetést is kaphat.

Az ügyet a legsúlyosabb adatszivárogtatási botránynak tartják a Wikileaks-féle 2010-es kiszivárogtatás óta.

Pentagon-iratok: felfüggesztették az amerikai légierő két parancsnokát

Mindketten a hírszerzési adatok kiszivárogtatásával gyanúsított Jack Teixeira egységében szolgáltak.

 

 

szivárogtatás Pentagon-iratok Ukrajna
Kapcsolódó cikkek