A britek sokkal optimistábbak az inflációval kapcsolatban, mint az előző negyedévben – olvasható a Bank of England (BoE)közleményében. A jegybank felmérése szerint az energiaárak csökkenésével a lakosság szorongása is alábbhagy.

Oxford Street In London Busy With Shoppers On First Saturday After Lockdown Easing
Fotó: AFP

A felmérésben arra a kérdésre is válaszolhattak a britek, hogy mekkora mértékű inflációra számítanak a következő egy évben – írta meg a Bloomberg

A válaszadók szerint 3,5 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak, ami javulás a 3,9 százalékos februári felmérésben szereplő adathoz képest. 

A következő öt évre vetítve 3 százalékos inflációt várnak a britek.

A BoE szorosan figyelemmel kíséri a várakozásokat, az inflációs célszint pedig továbbra is 2 százalékon áll.

A szakadék széléről táncol vissza a brit gazdaság

A kiskereskedelemnek hála erősen indul a második negyedév.

Ugyan a brit lassul, de nem olyan ütemben, mint amit a jegybank várt volna. Arra lehet emiatt számítani, hogy a nyáron további kamatemelés jöhet az országban. A BoE legnagyobb félelme az, hogy a fizetési igények miatt az infláció beágyazódik a mostani szintre. 

Az áremelkedés eddigi szintje miatt a munkavállalók egyre magasabb bérkövetelésekkel állnak elő, ami a vállalatoknál további áremelésben csapódhat le.

Az Ipsos gazdaságkutató felmérése szerint a lakosság egyre elégedetlenebb a Bank of England munkájával. Az elégedetlenségi index mínusz 4 pontról mínusz 13 pontra süllyedt a kutatás szerint. Ez a legalacsonyabb szint 1999 óta.